Business Internaţional

Soros: Europa riscă să ajungă un fel de imperiu german

Soros: Europa riscă să ajungă un fel de imperiu german

Autor: Vlad Popescu

25.06.2012, 10:49 3145

"Chiar dacă reuşeşti să eviţi acel accident similar cu ce s-a întâmplat în 2008, cu falimentul Lehman Brothers - să spunem că eviţi asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergenţele dintre creditori şi debitori şi ar crea o Europă foarte, foarte diferită de societarea deschisă care a capturat imaginaţiile oamenilor şi a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o într-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori şi debitori ar deveni permanente şi, în loc de un grup de ţări dintre care niciuna nu domină, s-ar ajunge ca Germania să se afle într-o poziţie de dominaţie permanentă, un fel de imperiu german, în timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent în depresiune", a declarat Soros într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Soros recomandă UE să înfiinţeze un fond care să cumpere obligaţiuni emise de Italia şi Spania şi avertizează că moneda euro s-ar putea prăbuşi dacă liderii europeni nu vor reuşi, la summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni, să convină "măsuri drastice" pentru soluţionarea crizei.

Reputatul investitor crede că zona euro ar trebui să creeze o Autoritate fiscală europeană capabilă să cumpere obligaţiuni de stat, cu condiţia ca Italia şi Spania să implementeze măsuri fiscale realiste, a afirmat Soros la Londra.

Finanţarea achiziţiilor de obligaţiuni ar putea fi obţinută prin vânzarea de titluri de trezorerie europene, garantate în comun de statele din zona euro, care ar avea dobânzi foarte avantajoase datorită acestor garanţii, a spus el.

Franţa şi Italia fac presiuni asupra Germaniei să accepte măsuri decisive pentru rezolvarea crizei, după ce randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a depăşit săptămâna trecută pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil.

Politicienii europeni sunt în impas înaintea summit-ului din 28-29 iunie, situaţie care s-ar putea transforma într-un dezastru dacă nu sunt adoptate de urgenţă măsuri care să asigure supravieţuriea monedei euro, notează miliardarul.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că se opune "propunerilor premature" pentru crearea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro, considerând că astfel de instrumente nu sunt viabile în absenţa unei uniuni fiscale în regiune. Germania a cerut totodată Greciei, care a primit 240 miliarde euro de la creditorii externi, şi celorlalte state cu probleme, să continue implementarea de măsuri fiscale pentru a primi fonduri.

Soros consideră că poziţia Germaniei şi a Angelei Merkel înrăutăţeşte situaţia din zona euro, deoarece statele au nevoie de creştere economică pentru a-şi putea plăti datoriile, şi nu de austeritate.

"Merkel s-a transformat într-un lider puternic. Din păcate, a condus Europa într-o direcţie greşită", a declarat miliardarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO