Bănci și Asigurări

De ce nu au românii apetit pentru creditele ipotecare în lei, deşi dobânzile au coborât la 7%

De ce nu au românii apetit pentru creditele ipotecare în lei, deşi dobânzile au coborât la 7%

Autor: Ciprian Botea

30.05.2012, 17:06 1828

Creşterea cursului de schimb şi reducerea dobânzilor au crescut atractivitatea creditelor ipotecare în lei, care au fost marginalizate mult timp tocmai din cauza costurilor foarte mari, dar bancherii încă nu reuşesc să vândă mai mult de câteva zeci de credite pe lună.

Soldul creditelor ipotecare în lei ajungea la circa 1,5 miliarde de lei (echivalentul a 350 mil. euro) la finalul lunii aprilie, adică mai puţin de 5% din totalul finanţărilor acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe, potrivit BNR. Circa 10.000 de români au luat până acum un împrumut în lei, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza cifrelor privind numărul total al creditelor ipotecare şi valoarea medie a unui împrumut.

"Sunt două probleme care încetinesc ritmul de creştere, şi anume, cererea slabă şi inexistenţa surselor de finanţare pe termen lung în lei. Creditând în lei, băncile îşi asumă riscul fluctuaţiei costurilor la care atrag resurse în moneda naţională. În acelaşi timp, depozitele populaţiei sunt preponderent în moneda naţională şi ele reprezintă cea mai stabilă componentă a economisirii", consideră Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

Dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare în lei ajungea la 7,8% pe an la finalul lunii martie, fiind în scădere cu aproape 2,5 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mult, costul mediu la lei s-a apropiat la numai două puncte procentuale de dobânda la euro, care ajungea la 5,7% în luna martie.

Mai multe bănci au aruncat pe piaţă în ultima perioadă oferte de credite ipotecare cu dobândă efectivă de 7-8% pe an, în condiţiile în care nu demult se plângeau de lipsa finanţării în lei pe termen lung, care le împiedică să ajusteze vizibil dobânzile.

Bancherii au fost forţaţi să ieftinească creditele în lei în contextul în care regulile privind finanţarea în valută a populaţiei au fost înăsprite şi acum clienţii care vor un credit ipotecar în euro trebuie să strângă un sfert din suma necesară, în timp ce pentru împrumuturile în lei avansul minim a rămas la 15%. De altfel, BNR a afirmat de mai multe ori că are un plan de încurajare a finanţărilor în moneda naţională prin reducerea dobânzii-cheie şi alimentarea constantă cu lichiditate a pieţei.

Cea mai mică dobândă la ipotecarele în lei este afişată de olandezii de la ING Bank, costul efectiv al unui împrumut de 180.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) fiind de 7,2% pe an, ceea ce înseamnă o rată lunară de 1.100 de lei şi un cost total de 423.000 de lei. Cu dobânzi efective de 7-8% pe an vin şi Banca Românească, CEC Bank, BRD sau Intesa Sanpaolo.

Totuşi, la o diferenţă de două puncte procentuale ratele la ipotecarele în lei sunt în continuare cu circa 20% mai mari decât la euro. Spre exemplu, dacă la o dobândă de 8% pe an rata la un ipotecar de 180.000 de lei (40.000 de euro) este de 1.250 de lei (280 de euro), la un credit în euro cu o valoare similară rata lunară coboară la 230 de euro.

Băncile au în portofolii peste 220.000 de credite ipotecare cu o valoare cumulată de peste 7,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO