(auxiliar)

Deficit bugetar de 1,15% din PIB după şapte luni, foarte aproape de nivelul înregistrat la 6 luni

Comparativ cu primele şapte luni din 2011, deficitul bugetar este în scădere cu 4,3 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 110,4 miliarde lei (18,2% din PIB) la finele lunii august, înregistrând o creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 9,5% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16%), impozit pe profit (+5,4%).

Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG nr. 77/2011.

La nivelul administraţiilor locale, execuţia bugetară arată o creştere cu 4,3% faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate, şi cu 13,4% la venituri nefiscale.

Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 29,9 miliarde lei, mai mari cu 5,3% faţă de perioada similară a anului precedent.

Pe partea de venituri nefiscale, încasările au crescut cu 25,2% la bugetul de stat şi cu 17,8% la instituţiile autofinanţate.

În acelaşi timp, sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost mai mari cu 3,4%, totalizând 117,3 miliarde de lei (19,3% din PIB), iar ponderea lor în PIB a scăzut cu 0,3 puncte procentuale.

Creşterteri de alocări au fost înregistrate în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,2% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi - 26,5%, bunuri şi servicii - 7,6%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut îndeosebi la administraţiile locale, precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente.

Cheltuielile de personal au avansat cu 2,1%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflectă în buget începând cu luna iulie 2012.

De asemenea, începând cu luna februarie 2011 este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), în urcare în termeni nominali cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Etichete: BUGET,EXECUŢIE,

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.