Bănci și Asigurări

Criza din Grecia împinge grupul francez Crédit Agricole să preia controlul Emporiki România

Criza din Grecia împinge grupul francez Crédit Agricole să preia controlul Emporiki România

Decizia francezilor de a administra direct o bancă din România poate fi considerată probabil singurul efect pozitiv pe care criza elenă îl are pe piaţa bancară locală

Autor: Razvan Voican

18.06.2012, 00:07 1070

Gigantul francez Crédit Agricole s-a hotărât să preia controlul direct asupra Emporiki Bank România în cadrul unei operaţiuni de izolare a filialelor din afara Greciei deţinute de grupul elen Emporiki, devenind astfel a doua mare bancă din Franţa prezentă în nume propriu pe piaţa locală.

Emporiki Bank Grecia, preluată de francezi în urmă cu şase ani, a anunţat săp­tămâna trecută cesionarea către Crédit Agricole a acţiunilor deţinute la subsidiarele din Albania, Bulgaria şi România. În urma intrării grupului francez ca acţionar majoritar al Emporiki Bank România, banca locală îşi va schimba numele în Crédit Agricole. Desigur, operaţiunea este supusă apro­bării BNR, însă banca centrală va fi probabil mai mult decât bucuroasă să dea undă verde unei decizii care mai reduce din expunerea directă a sistemului bancar românesc la posibile şocuri generate de criza din Grecia.

Crédit Agricole este a treia mare bancă din Hexagon, dar şi cea mai vulnerabilă la criza zonei euro din cauza prezenţei semnificative pe patru dintre cele mai afectate pieţe - Grecia, Spania, Italia şi Portugalia.

Pe de altă parte, decizia francezilor de a administra direct o bancă din România poate fi considerată probabil singurul efect pozitiv pe care criza din Grecia îl are pe piaţa bancară locală. Crédit Agricole lansase în 2009 un proces de integrare progresivă a Emporiki Bank România, care a preluat de la grup reglementări referitoare la risc şi la conformitate, standarde de management, sis­temul informatic, dar numai în subsidiar numele Crédit Agricole. La începutul acestui an oficialii Emporiki Bank România afirmau că preluarea brandului francez nu reprezintă o prioritate, ba chiar ar fi un proiect costisitor, iar grupul nu are planuri speciale de creştere pe zona creditării în agricultură - businessul tradiţional al băncii-mamă din Franţa.

Strategia locală iniţială pentru 2012 viza creşterea afacerilor pe segmentul corporate prin atragerea de clienţi din rândul filialelor locale ale companiilor străine care sunt deja clienţi ai Crédit Agricole, precum şi extinderea pe segmentul IMM-urilor. Rămâne de văzut dacă transferul filialei locale sub coordonarea directă a Parisului va aduce mo­dificări la nivelul planurilor de business.

"Această tranzacţie intragrup, care întăreşte relaţiile dintre Emporiki Bank România şi Crédit Agricole Group, este total transparentă pentru clienţii săi, Emporiki Bank România beneficiind deja de acces la finanţare directă din partea Crédit Agricole Group", precizează oficialii Emporiki Bank România.

Banca locală este una dintre cele mai mici instituţii de credit controlate de greci, având o cotă de piaţă de 0,3% după active la sfârşitul lui 2011 şi ca atare mişcarea Crédit Agricole nu are un impact substanţial imediat la nivelul pieţei. Totuşi, poate fi privită ca un semnal că francezii nu intenţionează să abandoneze banca din România, chiar dacă se află sub o presiune crescândă din cauza riscului ca Grecia să pără­seas­că zona euro. Crédit Agricole are în bilanţ credite de circa 23 mld. euro acordate grecilor şi ca atare a fost puternic atacată pe bursă în ultima perioadă.

În încercarea de întărire a managementului grupului, conducerea afacerilor de retail din afara Franţei - inclusiv a filialelor Emporiki din Albania, Bulgaria şi România - va fi preluată de Xavier Musca, 52 de ani, şeful de cabinet al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, de­sem­nat săptămâna trecută ca vicepre­şe­dinte executiv al grupului. Musca a fost şi un important consilier al lui Sarkozy pe problemele zonei euro, iar în perioada 2005 - 2009 a ocupat funcţia de director general al trezoreriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO