(auxiliar)

Cât a plătit SIF Banat-Crişana pentru achiziţia, de la sud-coreeni de la Doosan, a platformei IMGB, mândria industriei comuniste, care a ajuns în acest moment o afacere imobiliară

Cât a plătit SIF Banat-Crişana pentru achiziţia, de...

Autor: Liviu Popescu

25.03.2021, 19:01 401

SIF Banat Crişana (SIF1) a plătit 158,4 milioane de lei în toamna anului 2020 pentru achiziţia a 99,9% din platforma industrială IMGB, cel mai puternic constructor de echipamente complexe din România din perioada comunistă, deţinută din 2006 de coreenii de la Doosan, arată date analizate de ZF din raportul pe 2020 al societăţii.

Aceasta a fost cea mai mare achiziţie a unei companii nelistate din partea unei SIF în anul 2020, iar consultanţii tranzacţiei spune că este cea mare suprafaţă de teren tranzacţionată, în ultimii zece ani, în România: 540.000 metri pătraţi, exceptând terenurile agricole.

“Având în vedere că fostul acţionar majoritar Doosan Heavy Industries & Construction Co Ltd., în 2019, anterior vânzării participaţiei către SIF Banat Crişana, a închis activitatea societăţii şi a procedat la concedierea colectivă a angajaţilor (aproximativ 400 salariaţi), în urma analizei preliminare efectuate de noul consiliu de administraţie s-a concluzionat şi a fost supus deciziei adunării generale a acţionarilor societăţii: (i) imposibilitatea reluării activităţii de bază (producţie de utilaje grele) şi (ii) cea mai buna utilizare urmează să fie realizată prin vânzarea unor active neesenţiale (utilaje, deşeuri feroase si neferoase, materii prime etc.) urmată de obţinerea autorizaţiilor necesare demolării clădirilor şi structurilor existente în vederea edificării unui proiect de regenerare urbană pe terenul intravilan rămas liber situat în Bucureşti, Sos. Berceni”, se arată în raportul pe 2020 al societăţii.

Societatea de investiţii a fost asistată în tranzacţie de casa de avocatură BirişGoran SPARL şi de către compania de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate. “Aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată, în ultimii zece ani, în România: 540.000 metri pătraţi, exceptând terenurile agricole”, spun consultanţii Crosspoint Real Estate.

În data de 22 octombrie 2020, Consiliul Concurenţei a emis decizia de neobiecţiune privind operaţiunea de concertare economică realizată prin dobândirea de către SIF Banat-Crişana a controlului asupra Doosan IMGB.

. În 2019, SIF 1 IMGB a avut afaceri de 222,4 mil. lei şi pierderi de 278 mil. lei. SIF Banat-Crişana are 1,3 mld. lei capitalizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO