Auto

Uzina Ford de la Craiova a produs maşini de 18 mld. euro în ultimii 12 ani

Uzina Ford de la Craiova a produs maşini de 18 mld. euro...

Autor: Bogdan Alecu

20.12.2021, 00:07 709

Uzina Ford de la Craiova a produs 1 milion de maşini în intervalul 2009-2021, în valoare de 18 miliarde de euro, din care peste 95% au mers la export, conform calculelor ZF, luând în calcul un preţ mediu pe piaţă de 18.000 de euro cu TVA.

În cei 12 ani americanii au produs utilitara Transit Connect, monovolumul B-Max şi SUV-urile EcoSport şi Puma. Cel din urmă a devenit în 2021 şi cel mai bine vândut model Ford la nivel european, dar şi pe aproape toate pieţele europene. Autovehiculul cu numărul 1 milion produs la uzina din Craiova este un model Puma ST Line, în culoarea Desert Island Blue, propulsat de un motor EcoBoost Hybrid de 155 CP.

Miza pentru Craiova o reprezintă acum electrificarea şi trecerea la producţia de maşini electrice.

La începutul acestui an, compania Ford a anunţat că va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial uşor în 2023 la uzina din Craiova, model care va beneficia inclusiv de o versiune complet electrică ce va debuta în 2024. Acesta va fi primul model de volum complet electric produs vreodată în România.

 Compania s-a angajat ca întreaga sa gamă de vehicule comerciale să fie capabilă să emită zero, complet electrică sau plug-in hybrid, până în 2024. Se estimează că două treimi din vânzările de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de vehicule complet electrice sau plug-in hybrid, până în 2030.

Investiţia totală a Ford în operaţiunile sale de producţie din România este de aproape 2 miliarde de dolari de la preluarea fabricii din Craiova în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO