LIVE: ZFLive: De la ce vârstă ar trebui copiii să înveţe despre bani?
Auto

Urmează conferinţa ZF Liderii economiei locale - Top 1.000 cele mai mari companii din România. Un deceniu peste top zece: Dacia, Petrom şi Rompetrol, singurii lideri din 2008 care au rămas în top zece şi în 2017

Compania petrolieră OMV Petrom, constructorul auto Automobile Dacia şi rafinăria Petromidia (grupul Rompetrol) sunt singurii jucători prezenţi în top zece cele mai mari companii din România în 2008 care şi-au păstrat un loc în acelaşi clasament şi un deceniu mai târziu, chiar dacă poziţiile sunt schimbate.

OMV Petrom a cedat fotoliul de li­der din punctul de ve­dere al ci­frei de afaceri în fa­voa­rea Auto­mo­bile Dacia, dar compania din industria pe­trolieră ră­mâ­ne cel mai va­lo­ros jucător din busi­nessul românesc.

Dincolo de cele trei prezenţe constante, topul este radical schimbat. Companiile din telecom au cedat poziţiile de top celor mai mari reţele de comerţ, iar industria grea a rămas fără reprezentanţi în top zece după declinul producţiei fostului Sidex Galaţi.

Kaufland, Carrefour şi Lidl, în top zece în 2017, nu erau printre liderii economiei în 2008.

Singurul reprezentant al comerţului alimentar în top zece era atunci Metro Cash & Carry, iar modul în care arată astăzi ierarhiile din comerţ ilustrează evoluţia sectorului: de la comerţul en gros către retailul adresat consumatorului direct, cu accent pe dezvoltarea reţelelor cu politică de discount.

Top zece din 2008 genera afaceri de 70,3 mld. lei şi reprezenta 6,4% din cifra de afaceri totală din economie. Top zece din 2017 avea afaceri de 112,6 mld. lei, 7,9% din total. Într-un deceniu, businessul cumulat al top zece s-a majorat cu 60%, în timp ce cifra de afaceri totală din economie a crescut cu 32% la 1.427 mld. lei (306 mld. euro).

 

Conferinţa Liderii economiei-locale - Top 1.000-cele mai mari companii-din România. Puterea exemplului- va avea loc joi 11 aprilie 2019 la hotelul Sheraton din Bucureşti începând cu ora 09:00. Evenimentul este organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.