Auto

Transportatorii se revoltă din nou: Confederaţia Transportatorilor reclamă implicarea Consiliului Concurenţei în favoarea Uber şi Taxify şi cer demiterea lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele consiliului

Transportatorii se revoltă din nou: Confederaţia...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

23.04.2019, 16:00 434

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) atrage atenţia asupra implicării Consiliului Concurenţei în modificarea legislaţiei în favoarea unor companii pe care declară că le protejează şi cere demiterea preşedintelui Bogdan Chiriţoiu. 

Confederaţia spune, într-un comunicat, că Bogdan Marius Chiriţoiu, preşedintele consiliului, a declarat joi, 16 aprilie 2019, la postul public de televiziune, că s-a implicat direct în modificarea Legii taximetriei şi se va strădui să facă posibilă Ordonanţa de Urgenţă pentru funcţionarea companiilor Uber şi Taxify.

„Nu sunt foarte fericit de compromisul ăsta. Aş fi preferat varianta clară în care eliminăm prezenţa celor din Ilfov în Bucureşti şi venim după aceea, în linişte şi în pace, apucând să gândim, nu sub presiune, cu legislaţie privind aceste noi modalităţi de a furniza servicii de persoane, pe care le furnizează Uber. (...) Recomandarea de la Guvern asta a fost: exceptaţi Uberul şi Taxify de la această ordonanţă, dar soluţia adoptată a fost nu... Nu schimbăm textul ordonanţei, e discutabil dacă ordonanţa li se aplică sau nu, dar, în orice caz, venim foarte repede cu o nouă legislaţie. Pericolul este ce vedem în stradă acum, că odată ce oamenii se văd cu sacii în căruţă, deci cu interdicţia dată, presiunea se transformă în „nu mai daţi noua lege”. Eu sunt convins că Guvernul va trece, până la urmă, şi va veni cu o nouă legislaţie, dar legislaţia să fie bună. Dacă o facem în viteză, sub presiune, e un anumit risc să o facem mai restrictvă decât ar trebui. (...) Lumea evoluează, a apărut internetul, apar noi idei de a furniza servicii vechi într-o nouă manieră. (...) E normal să vrem să dezvoltăm businessuri în serviciul oamenilor. (...) Trebuie să găsim o formulă ca modelele astea noi de business să se poată desfăşura legal în România. (...) Mi-e clar că-l vom pune în legalitate (ridesharing-ul – n.r.). cred că e foarte simplu. Care-s argumentele împotriă? Că nu se plătesc taxe. Dar e mai uşor să taxezi Uberul decât să taxezi firme de taximetrie obişnuite. Lucrurile astea se pot rezolva cu mare uşurinţă. Ce n-aş vrea eu, însă, să vedem – aici mi-e frică, de o reglementare excesiă care asimilează Uberul cu taximetria (...)” - este declaraţia preşedintelui Consiliului Concurenţei.

COTAR cere demiterea de urgenţă a preşedintelui Consiliului Concurenţei, care înţelege că trebuie să aranjeze legislaţia în favoarea unor firme private care până în prezent au funcţionat ilegal în România. Încalcă, astfel, toate principiile concurenţei loiale (pe baze legale), în defavoarea altor firme private care au respectat legea. Dacă asta înţelege preşedintele Consiliului Concurenţei că trebuie să facă, din poziţia pe care o are – respectiv, lobby şi chiar implicarea directă în modificarea legislaţiei în favoarea unora şi în detrimentul altora – cerem Guvernului României să explice, în primul rând, de ce a tolerat până acum astfel de practici care sunt, clar, contrare principiului concurenţei pe baze legale, iar în al doilea rând, să tragă la răspundere toate persoanele implicate în astfel de practici şi să găsească o altă persoană aptă pentru a conduce Consiliul Concurenţei fără încălcarea legislaţiei naţionale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO