Auto

Studenţii cer prelungirea programului la metrou 24 din 24

Studenţii cer prelungirea programului la metrou 24 din 24

Autor: Ştefan Stan

03.05.2017, 13:34 3507

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi alte 13 organizaţii studenţeşti şi de tineret cer Ministerului Transporturilor şi Metrorex prelungirea programului de funcţionare a reţelei de metrou din Bucureşti până la un program de funcţionare 24/24h (faţă de 05:00-23:00, în prezent).

Asociaţiile de studenţi susţin că libertatea de mişcare este îngrădită de programul actual de la metrou, având în vedere că în Bucureşti studiază peste 135.000 de studenţi şi locuiesc peste 570.600 tineri.

”Plaja de activităţi socio-culturale este foarte ofertantă pentru tineri şi viaţa socială a acestora este activă şi vibrantă, însă, de multe ori, participarea lor la astfel de activităţi este restrânsă din cauza faptului că posibilităţile de transport după ora 23:00 sunt limitate, puţini studenţi şi tineri având disponibilitatea financiară de a circula cu o firmă de taximetrie. Prin urmare, dacă reţeaua de metrou ar funcţiona non-stop, tinerii vor putea beneficia de mai multe dintre opţiunile socio-culturale existente în oraş, deoarece nu vor mai fi limitaţi de posibilităţile de transport”.

Ei susţin că un program de funcţionare permanent al acesteia ar fi benefic pentru întreaga comunitate, pentru că nu doar studenţii şi tinerii ar avea posibilitatea să circule oricând cu metroul, ci oricare cetăţean care are nevoie să se deplaseze în timpul nopţii.

”O astfel de măsură ar dovedi o responsabilitate socială pe care sperăm că Ministerul Transporturilor şi Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S. A. şi-o vor asuma, în semn de respect şi pentru a asigura bunăstarea utilizatorilor reţelei de metrou.”

Asociaţiile argumentează că un program prelungit al metroului, inclusiv pe timpul nopţii, ar face din Bucureşti un oraş mai atractiv pentru turişti, pentru că ar garanta o mobilitate facilă şi sigură a acestora, încurajând astfel dezvoltarea acestui sector, ceea ce ar aduce, implicit, şi alte beneficii economice României.

”În urma unei analize a programelor a 65 de reţele de metrou din celelalte state ale lumii, de pe majoritatea continentelor, am observat că numărul ţărilor în care programul de circulaţie al metroului depăşeşte ora 23:00 este considerabil. Astfel, în comparaţie cu România, 58,46% dintre reţelele de metrou analizate au un program semnificativ mai lung seara decât cel al metroului bucureştean (38 de metropole), restul având un program comparabil. De asemenea, 83,07% dintre reţelele de metrou analizate au un program care depăşeşte ora 23:00 cel puţin într-o zi a săptămânii (54 de metropole). În multe state, programul reţelelor de metrou este mai lung în zilele de weekend, când activitatea socială a cetăţenilor pe parcursul nopţii este, evident, mai intensă, şi nevoia acestora de mobilitate creşte.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO