Auto

Sindicatele Audi din Ungaria îşi sărbătoresc victoria: salariul minim creşte la 1.000 de euro, iar toate celelalte salarii cresc cu 18%

Sindicatele Audi din Ungaria îşi sărbătoresc...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2019, 08:32 7763

Sindicatele din Ungaria înregistrează o creştere puternică a numărului de noi membri, scrie Deutsche Welle. Aceasta după o serie de victorii în eforturile de a câştiga ma­jorări salariale prin greve şi după mobilizarea a 40.000 de mun­citori pentru a protesta împotriva noilor legi din sec­torul muncii.

La sfârşitul lunii ianuarie, angajaţii Audi din Germania au intrat în grevă, paralizând liniile de producţie strâns le­gate din Ungaria şi Germania.

În urma grevei, aceştia au obţinut majorarea salariilor cu 18%, angajaţii Audi cu salarii mai mici urmând să câştige 1.000 de euro pe lună, de la 800 de euro anterior.

Reuşita acestora a stârnit invidia altor categorii profe­sio­nale din Ungaria. Un inginer din sectorul public câştigă aproximativ 1.000 de euro pe lună, nici pe departe suficient pentru această poziţie. Un profesor ieşit la pensie câştigă aproximativ 800 de euro pe lună.

Organizatorii grevei angajaţilor Audi din Ungaria sunt mândri de prima lor grevă. Constructorul auto Audi plă­teşte salarii mult mai mari în Germania, dar nu acesta este punctul de reper al acestora.

„Ne orientăm către statele Vişegrad: Polonia, Slovacia şi Cehia. Constructorii auto plătesc mai mult în ţările respective. Ungaria s-a aflat dintotdeauna în coada ligii“, spune Sandor Nemeth, preşedinte al sindicatului Audi.

În Ungaria, fiecare fabrică îşi are propriul sindicat. Membrii sindicatului de la Mercedes au reuşit să obţină o creştere cu 30% a salariilor din partea companiei.

Producătorul auto japonez Suzuki nu a permis funcţionarea unui sindicat în cadrul operaţiunilor sale din Ungaria. Un angajat care a încercat să înfiinţeze un consiliu al muncitorilor a fost demis imediat.

Laszlo Zoltan, din cadrul sindicatului naţional al muncitorilor metalurgişti, îl susţine pe angajatul Suzuki. Cazul va fi prezentat în faţa unei instanţe.

„Vom păstra contactul cu managementul Suzuki. Nu este prima dată când se încearcă crearea unui sindicat al fabricii companiei. Acum însă, ceva fundamental s-a schimbat. În timp ce în trecut muncitorii stăteau deoparte, acum aceştia susţin crearea propriului sindicat“.

În luna decembrie a anului trecut, sindicatele au scos în stradă 40.000 de oameni numai în Budapesta, pentru a protesta împotriva introducerii săptămânii de şase zile şi orelor suplimentare. Aceştia nu au putut bloca legea, dar au readus sindicatele în prim plan.

Majorările salariale obţinute la Audi şi Mercedes şi protestele împotriva noii legi a muncii au întărit reputaşia sindicatelor şi au atras un val de noi membri.

„Oamenii văd acum că pot obţine mai mult prin dispute, greve şi proteste“, spune Richard Gede, de la sindicatul muncitorilor metalurgişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO