Auto

Sindicat: Angajaţii CNAIR asigură permanenţa la accidente pe drumuri publice fără să fie plătiţi

Sindicat: Angajaţii CNAIR asigură permanenţa la...

Autor: Laura Buciu

01.08.2021, 14:15 100

Angajaţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) asigură permanenţa la accidente sau alte incidente petrecute pe drumurile publice fără a fi plăitţi, atrage atenţia Sindicatul „Elie Radu”, care solicită ca aceştia să fie remuneraţi corespunzător.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”, care reuneşte angajaţi ai CNAIR, oamenii asigură permanenţa la accidentele sau incidentele petrecute pe drumurile publice fără a fi plătiţi pentru munca şi efortul depus.

Sindicaliştii solicită remunerarea corespunzătoare a drumarilor care muncesc şi sunt în serviciul public 24 de ore pe zi, în caz de situaţii neprevăzute pe drumurile publice, pentru înlăturarea de materiale sau cadavre de animale de pe carosabil, intervenţia la accidente rutiere, balizarea autovehiculelor rămase în pană etc.

„Când are loc un accident de circulaţie, primii care ajung la faţa locului sunt echipajele SMURD, cadrele medicale, poliţia rutieră şi, în anumite situaţii, criminalistica. Însă, inevitabil, sunt prezenţi şi drumarii, care ajută la dirijarea traficului sau la devierea lui prin mijloace specifice (semnalizare temporară, luminoasă sau piloţi de circulaţie). Prin aceste demersuri se asigură protejarea zonei, iar la final se curăţă partea carosabilă şi se refac elementele drumului, astfel încât circulaţia să se desfăşoare în continuare în condiţii de siguranţă. Astfel, muncitorii CNAIR sunt chemaţi să intervină la orice oră din zi şi din noapte”, se arată în comunicatul citat.

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” atrage atenţia că la solicitarea repetată şi argumentată, în contractul colectiv de muncă, s-a introdus sintagma „mobilizarea la domiciliu”, un compromis pentru a asigura permanenţa la accidentele auto sau atunci când situaţiile meteo o impun (ploi puternice, furtuni în urma cărora partea carosabilă trebuie curăţată etc.)

„Spre deosebire de alte categorii profesionale, precum cadrele medicale (care efectuează gărzi la domiciliu), drumarii nu sunt plătiţi pentru aceste eforturi, însă îşi fac cu responsabilitate meseria, aşteptând să fie chemaţi în orice clipă”, spun sindicaliştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO