Auto

Scandalul care zdruncină din temelii producătorul auto Nissan: Directorul general al companiei, Hiroto Saikawa, va demisiona

Scandalul care zdruncină din temelii producătorul auto...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

09.09.2019, 16:25 990

Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, va demisiona săptămâna viitoare, ca urmare a scandalului plăţilor necuvenite pe care le-a încasat, relatează BBC. 

Anunţul a fost făcut după înâlnirea de luni a consiliului de administraţie al companiei, care i-a cerut lui Saikawa să demisioneze.

Anterior, Saikawa a declarat presei japoneze că este dornic să predea ştafeta, întrebat fiind în privinţa demisiei.

Preşedintele consiliului de administraţie, Yasushi Kimura, a declarat reporterilor că Saikawa va renunţa la funcţie pe 16 septembrie. "După discuţia consiliului de administraţie, comitetul i-a cerut domnului Saikawa să renunţe la poziţia de director executiv. Domnul Saikawa a acceptat acest lucru", a spus Kimura.

Nissan speră să găsească un înlocuitor până la sfârşitul lunii viitoare. COO Yasuhiro Yamauchi va prelua temporar funcţia.

Şeful Nissan a admis că a primit sume prea mari de bani în cadrul schemei de compensaţii a companiei, dar a respins ideea unei infracţiuni.

El este acuzat că a primit în 2013 sute de mii de dolari drept plăţi suplimentare, în acţiuni.

Aceasta este cel mai recent scandal dintr-o serie care afectează producătorul japonez de automobile şi care privesc plăţile făcute către managerii de top.

Saikawa a fost acuzat că şi-a sporit în mod necorespunzător compensaţia în 2013 cu 47 de milioane de yeni (440.572 dolari). Saikawa a întârziat plata bonusului cu o săptămână, pentru a beneficia de o creştere a valorii acţiunilor companiei.

Arestarea fostului şef al Nissan Carlos Ghosn, arhitectul parteneriatului Nissan-Renault, a fost făcută pe baza unor acuzaţii asemănătoare. Ghosn spune că arestarea sa în Japonia a fost rezultatul unei „complot şi a unei trădări”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO