Auto

Salonul Auto de la Detroit, o demonstratie de putere si opulenta

15.01.2003, 00:00 18

Cu economia americana aflata intr-o puternica criza, salonul auto de la Detroit, cea mai mare manifestare de acest gen din America de Nord, a confirmat tendinta producatorilor auto de a se orienta cat mai mult catre segmentele de lux si super-lux, in incercarea de a-si "drege" rezultatele financiare, afectate de scaderea continua a pietei auto mondiale din ultimii doi ani.
Salonul de la Detroit, capitala auto a Americii, care se va incheia la sfarsitul acestei saptamani, poate fi rezumat astfel in trei cuvinte: lux, cai-putere si din nou lux. Majoritatea constructorilor prezenti au adus la salon si cel putin un model dedicat special nababilor, fie ca a fost vorba de o premiera (precum in cazul lui Cadillac Sixteen) sau doar de o prezentare pentru piata americana, ca in cazul Maybach de la Mercedes sau Phantom de la Rolls Royce. Au fost in total la acest salon nu mai putin de 60 de noi modele, cea mai mare parte aflate pentru moment in stadiul de concept.
Prezentarile facute fiecarui model in parte nu au fost cu nimic mai prejos decat performantele masinilor. Astfel, doar pentru a organiza evenimentul care a inclus prezentarea noului Cadillac Sixteen, de departe cea mai "tare" aparitie in acest show, grupul General Motors a cheltuit peste 1 milion de dolari.
Pe langa masinile scumpe (a se citi de peste 250.000 de dolari, pentru a nu se confunda cu termenul "scumpe"  de pe piata romaneasca care desemneaza masinile de peste 50.000 de dolari), la Detroit s-au bucurat de o atentie deosebita din partea producatorilor auto SUV-urile, adica automobilele de teren, care tind sa devina un element absolut necesar in gama de produse a oricarui producator respectabil. Urmand exemplul germanilor de la Porsche, care au "intrat" in forta pe segmentul masinilor de teren cu Cayenne, dupa ce si-au facut un nume printre producatorii de masini sportive, alt producator de profil asemanator a decis sa-si incerce norocul. Este cazul italienilor de la Maserati care au prezent la salonul de la Detroit noul model de autoturism de teren Kubang.
Masinile extravagante nu puteau lipsi de la Detroit, astfel ca Ferrari a adus modelul Enzo care costa 700.000 de dolari, Ford a venit cu o masina facuta in totalitate din materiale reciclabile, iar Chrysler a prezentat o motocicleta cu patru roti (da, ati citit bine) de 500 de cai putere.
Cel mai activ dintre producatorii prezenti la acest salon a fost al doilea producator auto mondial ca marime, Ford, care a venit cu 15 modele noi, adica aproape un sfert din totalul premierelor.
Producatorii japonezi, au luat la randul lor foarte in serios salonul auto din acest an, mai ales ca detin cote importante din piata auto de pe continentul nord-american. Honda a tinut capul de afis, dintre modelele prezentate remarcandu-se Civic Hybrid, masina care merge atat cu benzina cat si cu... energie electrica, dar si Conceptul Studio E, adica o masina dedicata speciala trupelor de muzica, care include o masa de mixaj.
Chiar daca nu a fost la fel de activ ca japonezii de la Honda sau americanii de la General Motors sau Ford, BMW a venit la Detroit cu xActivity, un concept de SUV care reprezinta o avanpremiera a modelului x3, prevazut pentru lansare in anul 2004.



Ford Mustang GT
Poneiul, adica simbolul modelului Mustang a fost unul dintre principalii actori in evenimentul de la Detroit, beneficiind la aproape 40 de ani de la prima lansare de un nou look, despre care reprezentantii Ford spun ca este mai contemporan ca niciodata. Conceptele Ford Mustang GT Coupe si cabriolet indica directia pe care o vor adopta cei de la Ford pentru urmatoarele generatii de Mustang. Noile modele, care sunt propulsate de un motor de 4,6 litri care dezvolta 400 de cai putere, vor fi disponibile pe piata americana incepand cu luna aprilie 2004.



Maserati Kubang
Automobil de teren Maserati ? Pare la fel de imposibil ca si un automobil de teren Porsche, acesta ar fi fost raspunsul in urma cu doi ani. Porsche are de ceva timp modelul de SUV Cayenne, care se bucura de succes pe piata si de aceea Maserati a prezentat la Detroit primul sau SUV, denumit Kubang. Rezultat din colaborarea dintre Maserati si casa de design a celebrului Giugiaro, Kubang este pentru moment aflat in faza de concept, insa, potrivit oficialilor Maserati, va intra mai mult ca sigur in productie in cel ami scurt timp.



Ferrari Enzo
Dupa ce an dupa an "ucide" spectacolul din campionatul de Formula 1 cucerind cursa dupa cursa, Ferrari a adus aceasta tehnologie si pe modelele sale de serie. Cu un "nas" care aduce cu cel al masinii lui Michael Schumacher, Ferrari Enzo va fi produs in doar 400 de unitati. Altfel spus, daca vreti sa-l cumparati trebuie sa va grabiti. Am uitat, pretul este de aproape 700.000 de dolari. La un astfel de pret, viteza maxima nu putea sa fie sub 350 de kilometri pe ora, iar intervalul in care ajunge de la 0 la 100 de kilometri pe ora nu avea cum sa fie mai mare de 3,6 secunde !



Dodge Tomahawk
Motocicleta pe patru roti a fost o alta premiera la editia din acest an a salonului. Chrysler a prezentat modelul Dodge Tomahawk, dotat cu un motor V-10, care dezvolta 500 de cai putere. Nu stim cum va aborda acest vehciul curbele, ca o motocicleta sau ca o masina, insa cei de la Chrysler spun ca viteza maxma la care poate ajunge teoretic acest model este de 300 de kilometri pe ora. Motocicleta cu patru roti ajunge de la 0 la 100 de kilometri pe ora in 2,5 secunde, asa ca nu trebuie sa va faceti probleme in privinta plecarilor de la stop cand sunteti langa un Porsche.



Ford Model U
Inspirat de modul cum modelul T introdus de Henry Ford a revolutionat transportul personal in ultimul secol, creatorii de la Ford au dezvoltat modelul U. Alcatuit in totalitate din materiale reciclabile, modelul U are un motor de 2,3 litri cu combustie interna care functioneaza pe baza hidrogen. Acest motor va fi cel care va echipa si modelul Escape prevazut a fi lansat de Ford in 2004. Model U reprezinta de fapt raspunsul lui Frod la intrebarea cum vor arata masinile atunci cand pe primul loc va fi protejarea mediului incojurator.



Audi Pikes Peak
Concurenta lui Porsche Cayenne vine chiar din inima aceluiasi grup Volkswagen, daca ar fi sa ne luam dupa ce a anuntat Audi la Detroit. Agresivul, insa elegantul concept Pikes Peak de la Audi, care a fost construit exclusiv pentru cea mai importanta expozitie auto din America si isi trage numele de la Pikes Peak, un munte inalt de aproape 4,300 meters care se ridica abrupt din lantul celebrilor Munti Stancosi, supranumit Muntele Americii. Motorul cu care este echipat dezvolta 500 de cai putere si ajunge de la 0 la 100 de kilometri pe ora in 4,7 secunde.



BMW xActivity
Cand vine vorba de BMW si de masini de teren, primul lucru care vine oricui in minte este X5. Acest lucru se va schimba de anul viitor cand BMW va lansa pe piata o noua serie de automobile din clasa X, gama care se va numi SAV - Sports Activity Vehicle. Pentru editia din acest an a salonului auto de la Detroit, BMW a prezentat in avanpremiera conceptul xActivity, care se apropie ca forma de modelul X5, insa arata noua directie pe care vor marsa cei de la BMW.



In principal, Cadillac Sixteen
Vedeta salonului de la Detroit a fost fara indoiala Cadillac Sixteen, "monstrul" alcatuit din aluminiu, care are sub capota un motor de 13,6 litri care dezvolta 1.000 de cai putere.
Aceasta este miza celui mai mare producator mondial de automobile, General Motors, pentru cel mai exclusivist segment al pietei auto - nababii. Concurenta este pe masura in acest segment, Cadillac Sixteen (denumirea vine de la numarul de cilinri ai motorului) trebuind sa faca fata lui Maybach de la Mercedes si lui Phantom, primul model Rolls Royce aparut de cand marca britanica a intrat sub umbrela producatorului german BMW. Aflat pentru moment in faza de concept, Cadillac Sixteen va beneficia, in cazul in care va intra in productie, de un motor mai mic. Sa nu intelegeti acum ca numarul de cai putere se va reduce la jumatate, General Motors lasand sa se inteleaga ca acesta va fi capabil sa dezvolte 750 de cai putere. Dotat cu ceas de bord din cristal Bulgari si covoare de matase, Sixteen se vrea un omagiu adus elegantelor limuzine facute pe comanda in anii '30 pentru cei mai celebri dintre americani - presedintii, vedetele de la Hollywood si... gangsterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO