Auto

Romatsa: Controlorii de trafic aerian intră azi în grevă generală. Avioanele nu vor zbura

Romatsa: Controlorii de trafic aerian intră azi în...

Autor: Mediafax

30.05.2017, 00:04 370

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) nu renunţă la greva generală programată pentru astăzi începând cu ora 9.00 pe termen nelimitat, astfel că avioanele vor fi blocate. Sindicatele au ieşit ieri de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat.

Profesia de controlor de trafic aerian este cel mai bine plătită ocupaţie din România, salariul mediu pentru angajaţii care ocupă această funcţie fiind de 21.000 de lei net pe lună.

Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici marţi dimineaţă nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea Romatsa de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile minis­trului transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către Eurocontrol, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat compa­niilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

În 2015, Romatsa, regie aflată în subordinea Ministerului Transpor­tu­rilor,  a avut o cifră de afaceri de 837,5 mi­lioane de lei şi un profit net de circa 0,8 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe. Veniturile Romatsa sunt formate din încasările pe care regia de le primeşte de la toate aeronavele care traversează spaţiul aerian românesc, în funcţie de distanţa parcursă, de tariful practicat în România şi de greutatea aeronavei.

 Aceste venituri sunt colectate de Eurocontrol (European Organisation for the Safety of Air Navigation), instituţia europeană de organizare a traficului aerian, de la toate ţările membre. În funcţie de încasările colectate de pe teritoriul României se stabileşte şi suplimentarea bugetului de cheltuieli salariale cu angajaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO