Auto

Românii vor plăti pe motorină mai mult decât austriecii sau francezii după ce Guvernul va introduce taxa de 7 cenţi la pompă

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Roxana Petrescu

30.12.2013, 09:27 1341

La începutul lunii decembrie, România avea cel mai mic preţ pe litrul de benzină şi al şaselea cel mai mic preţ la motorină dintre toate statele membre UE, după cum arată statisticile publicate de Comisia Europeană. Lucrurile acestea se vor schimba din primăvara anului viitor, când Guvernul va introduce taxa de 7 cenţi pe litrul de carburanţi. Dacă luăm ca punct de referinţă preţurile publicate de Comisia Europeană pe data de 9 decembrie, după o scumpire de 7 cenţi, România va ajunge să plătească pe un litru de benzină aproape 1,31 euro, mai mult decât Polonia sau Luxemburgul.

La motorină, de la coada clasamentului piaţa locală va ajunge la mijlocul acestuia, un român urmând să plătească pentru un litru de motorină circa 1,39 euro, mai mult decât un austriac sau un francez, dacă se vor păstra aceleaşi condiţii de piaţă în statele menţionate.

Deşi trebuia implementată din prima zi a anului viitor, guvernul Ponta a anunţat că taxa de 7 cenţi pe litrul de carburant se va aplica cu o întârziere de trei luni de zile.

Potrivit informaţiilor disponibile, în România se consumă circa 5,7- 5,8 milioane de tone de carburanţi, din care 75% reprezintă consumul de motorină.

Potrivit BP, o tonă de benzină este echivalentul a 1.351 de litri în timp ce una de motorină este echivalentul a 1.192 de litri. Acest lucru înseamnă că într-un an în România se consumă circa 7 miliarde de litri de benzină şi motorină.

Prin aplicarea taxei de 7 cenţi pe litru, într-un an de zile Guvernul ar putea colecta circa 500 de milioane de euro.

Oamenii din industrie spun însă că sumele sunt chiar mai mari pentru că la această taxă se aplică TVA, inflaţia, iar valoarea ei se calculează la cursul din 1 octombrie 2012. Astfel, în total, într-un an complet de aplicare sumele colectate din această taxă ar putea depăşi pragul de 650 de milioane de euro.

În România funcţionează peste 2.000 de benzinării. Cea mai mare reţea de benzinării este controlată de Petrom şi este for­mată din 542 de staţii. Rompetrol este al doilea mare jucător din această piaţă, cu un total de 405 puncte de alimentare. Ruşii de la Lukoil deţin o reţea formată din 301 staţii, iar MOL România este prezent cu 143 de puncte de alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO