Auto

Reguli noi pentru Uber şi Bolt: Şoferii de ridesharing au nevoie de cazier curat şi sunt obligaţi să dea bon fiscal

Reguli noi pentru Uber şi Bolt: Şoferii de ridesharing...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2019, 15:49 2434

Şoferii care îşi câştigă pâinea prin intermediul aplicaţiilor de ridesharing, precum Uber şi Bolt, se confruntă cu noi reguli de participare la piaţă, în conformitate cu propunerea legislativă privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer „VTS” – care a primit aprobarea Senatului.

Propunerea legislativă iniţiată de senatorul PSD Ionel-Daniel Butunoi şi semnată de un grup de parlamentari PSD, ALDE şi PNL vrea să creeze un cadru legal pentru autorizarea, organizarea şi controlul serviciilor de transport alternativ şi a fost adoptată de Senat cu 65 de voturi DA, 19 voturi NU şi 20 de abţineri. 

Prin urmare, proiectul aduce o serie de reguli pentru firme şi o serie de reguli pentru şoferi. Astfel, şoferii trebuie să aibă un cazier complet curat şi să nu fi avut permisul suspendat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice sau conducere sub influenţa drogurilor.

În cea mai recentă variantă a proiectului, care a primit deja aviz favorabil de la majoritatea comisiilor din Parlament, cei care operează prin intermediul platformelor de ridesharing vor fi nevoiţi să dea bon fiscal clienţilor.

Mai mult, proiectul obligă şoferii să obţină un certificat de astestare profesională pentru transport de persoane în regim de închiriere.

Proiectul adoptat luni de Senat trebuie adoptat şi de Camera Deputaţilor.

În expunerea de motive iniţiatorii susţin că „asimilarea acestor platforme de rezervare unor servicii de transport în regim de taxi conform cadrului actual ar schimba complet modul de business ala acestora şi ar limita considerabil sau chiar ar împiedica funcţionarea acestora pe piaţa din România prin urmare este nevoie de o reglementare specifică, în interesul cetăţeanului şi al economiei româneşti”, se arată în expunerea de motive.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO