Auto

Producătorii auto din UE şi Marea Britanie avertizează că Brexitul hard va veni cu o notă de plată de 110 miliarde de euro

Producătorii auto din UE şi Marea Britanie avertizează...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2020, 00:00 560

Industriile auto din Europa şi Marea Britanie au solicitat  Bruxellesului şi Londrei să convină de urgenţă un acord de comerţ liber, avertizând că altfel un Brexit dur ar costa sectorul 110 miliarde de euro reprezentând comerţul pierdut în următorii cinci ani, scrie Euractiv. 

Cu mai puţin de patru luni înainte ca perioada de tranziţie post Brexit să se încheie în decembrie, discuţiile dintre Marea Britanie şi UE privind un acord comercial pentru 2021 şi mai departe s-au afundat în criză după ce guvernul de la Londra a conceput un plan pentru încălcarea prevederilor din tratatul de divorţ semnat de ambele părţi în ianuarie.

Nerespectarea unui acord ar duce la tarife comerciale. Acest lucru ar scumpi autovehiculele şi ar cauza o scădere a cererii care ar putea duce la micşorarea producţiei cu trei milioane de maşini în următorii cinci ani, au declarat 23 de asociaţii din industria auto.

Acest lucru ar putea costa fabricile din UE circa 57,7 miliarde de euro, iar fabricile din Marea Britanie 52,8 miliarde de euro. „Aceste cifre prezintă imaginea sumbră a devastării care ar urma unui Brexit fără acord, a declarat Mike Hawes, director executiv al Societăţii Britanice a Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile (SMMT). Printre asociaţiile care au semnat declaraţia s-au numărat SMMT, Asociaţia Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA), Asociaţia Europeană a Furnizorilor pentru Industria Auto şi Asociaţia Germană a Industriei  Automobilelor. 

Un Brexit dur ar face ca tarifele Organizaţiei Mondiale a Comerţului să fie aplicate schimburilor comerciale peste Canalul Mânecii, ceea ce ar creşte presiunile care apasă asupra industriei auto europene, şi aşa dur lovită de pandemie şi de încetinirea economică globală anterioară. Tarifele de 10% pentru autoturisme şi de până la 22% pentru camioane şi camionete vor fi „aproape sigur“ transmise consumatorilor, au spus asociaţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO