Auto

Primele semne bune: piaţa auto începe să-şi revină

Primele semne bune: piaţa auto începe să-şi revină

Autor: Bogdan Alecu

25.08.2011, 00:04 674

Vânzările de maşini au revenit pe plus în luna iulie, după patru luni de scăderi consecutive, acesta fiind primul semnal pozitiv de pe piaţa auto în a doua jumătate a anului.

Astfel, la nivelul lunii trecute vânzările de autoturisme au înregistrat o creştere de peste 8% faţă de perioada similară a anului trecut, la 9.000 de maşini, potrivit statisticilor jucătorilor din piaţa auto. Mai mult, luna iulie este prima din acest an în care se pot compara vânzările de maşini cu acelaşi nivel al TVA-ului de 24%, taxa fiind mărită de la 1 iulie anul trecut de la 19% la 24%, fapt ce a dus la scumpirea maşinilor vândute.

"Vânzările din prima jumătate a anului au fost frânate puternic, în primul rând de startul întârziat al programului «Rabla», înregistrându-se astfel volume cu puţin peste 4.000 de unităţi în ianuarie şi februarie, urmate de o creştere uşoară în martie. Primul trimestru a fost unul dintre cele mai slabe ale industriei auto locale de-a lungul anilor", a spus Brent Valmar, directorul general al Porsche România, cel mai mare importator.

Creşterea de luna trecută nu a fost suficientă pentru a compensa însă declinul din lunile anterioare, astfel încât la nivelul primelor şapte luni vânzările de maşini au continuat să scadă cu aproape 15%, la 52.300 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO