Auto

Prima autostradă mai scumpă ca Bechtel: O asociere de constructori din Turcia vor construi cel mai dificil tronson din autostrada Piteşti Sibiu cu 28 mil. euro kilometrul

Prima autostradă mai scumpă ca Bechtel: O asociere de...

Autor: Bogdan Alecu

31.12.2021, 11:50 17674

Patru din cele cinci tronsoane ale autostrăzii Piteşti-Sibiu au în prezent constructor şi vor fi gata până în 2027, potrivit datelor Ministerului Transporturilor – dacă constructorii respectă graficul lucrărilor şi nu apar probleme pe traseu.

Astăzi, 31 decembrie 2021 a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia secţiunii 2 a autostrăzii Sibiu-Piteşti, între Boiţa şi Cornetu. Cu o lungime de 31,33 km, durata de proiectare şi execuţie a acesteia este de 5 ani şi 6 luni. Contractul este finanţat din fonduri europene nerambursabile.

Ofertantul desemnat câştigător este ASOCIEREA MAPA INSAAT VE TICARET A.S. - CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S., cu preţul de 4.250.006.315,00 Lei fără TVA. Turcii au fost însă şi singurii ofertanţi.

Cei de la Mapa au lucrat la proiecte precum centura Sofiei în Bulgaria

Această secţiune conţine: 49 de poduri şi viaducte, 7 Tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m şi 1590 m, Ecoduct în zona localităţii Lazaret.

Având în vedere lungimea, turcii vor primi aproape 28 mil. euro pentru fiecare kilometru – cel mai mare contract după cel semnat cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania. Diferenţa este că acum turcii vor construi în cel mai dificil tronson de pe Valea Oltului, nu în dealurile din apropierea Clujului.

Semnarea contractului de achiziţie publică va fi posibilă după finalizarea procesului de avizare a acestuia.

Pe traseul autostrăzii A1 Piteşti Sibiu contractele arată în felul următor:

Secţiunea 1 (Sibiu – Boiţa) de 13,17 km este în faza de execuţie. Aceasta are termen de finalizare anul 2023, însă dacă constructorul menţine ritmul, ar putea fi gata în 2022 – avantajul este că noua secţiune va permite ocolirea zonei Tălmaciu, unde la semaforul din localitate se formează coloane pe sute de metri.

Secţiunea 3 (Cornetu – Tigveni) de 37,4 km este în faza de licitaţie pentru contractul de proiectare şi execuţie. Deschiderea ofertelor: ianuarie 2022.

Secţiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeş) de 9,86 km este în faza de proiectare şi are termen de finalizare: 2025.

Secţiunea 5 (Curtea de Argeş – Piteşti) de 30,35 km, este în faza de construcţie.

Are termen de finalizare anul 2025.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO