Auto

Fost premier al Bulgariei, la conferinţa The Economist de la Bucureşti: România a pierdut 24 mld. euro pentru că a fost ţinută în afara Schengen. Bulgaria a pierdut 7 mld. euro. Intrarea în Schengen cu aeroporturile şi porturile nu este suficientă

Fost premier al Bulgariei, la conferinţa The Economist...

Autor: Răzvan Botea

04.04.2024, 13:56 237

România a pierdut 24 mld. euro pentru că a fost ţinută în afara Schengen, iar Bulgaria a pierdut 7 mld. euro. Peste 30 mld. euro au pierdut cumulat cele două ţări pentru că au fost ţinute în afara spaţiului Schengen, deşi îndeplineau criteriile de aderare de 12 ani, a spus Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei şi actual europarlamentar, la o conferinţă anuală organizată de publicaţia britanică The Economist.

„Imaginea de ansamblu este răul economic făcut Bulgariei şi României, pentru că majoritatea transporturilor au loc pe uscat. Iată câteva cifre de la companiile livratoare: pierderea este de peste 2 mld. euro. În 12 ani, ajungem la 24 mld. euro pierderi pentru economia românească, după ce Comisia a anunţat că suntem gata de aderare. Pentru Bulgaria orbim de 7 mld. euro pe aceeaşi perioadă de 12 ani. Deci am fost privaţi de peste 30 mld. de euro şi acest lucru nu poate rămâne fără o reacţie”, a spus el.

Este bine că cele două ţări au intrat cu aeroporturile şi porturile în Zona Schengen, însă cele mai mari pierderi economice sunt la transportul terestru, unde România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spaţiului de liberă circulaţie.

„Într-adevăr, astăzi am putut veni de la Bruxelles la Bucureşti fără să mai trec la controlul pentru paşapoarte. Se simte extinderea rapidă a aeroportului din Bucureşti. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Portul Constanţa.  Însă, dacă voi veni cu maşina de la Sofia, voi avea parte de o imagine diferită. Foarte mulţi români ştiu când merg cu maşina spre Grecia şi ce tortură este pentru aceştia. Câte ore trebuie să stea la coadă, la fel pentru bulgari, când ajung la graniţa greacă”, a mai spus Sergei Stanishev.

El a vorbit şi despre implicaţii de natură socială: „Prima consecinţă socială a faptului că România şi Bulgaria sunt ţinute în afara Schengen este creşterea euroscepticismului în aceste ţări. Partidele extremiste vor avea mult mai multe voturi.”

Soluţia, în opinia lui Stanishev, este ca România şi Bulgaria să lucreze împreună, a concluzionat fostul premier bulgar: „Ceea ce se întâmplă este injust şi antieuropean. Părerea mea este că avem nevoie de o strategie comună pentru aceste două state, cum ar fi măsuri politice coordonate. Nu intru în detalii, dar sunt sigur că cele două state au mai multe domenii unde pot colabora. Cred că numai împreună putem avea succes.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO