Auto

Polonia vrea să lanseze pe piaţă propriul model de maşină electrică în trei ani

Polonia vrea să lanseze pe piaţă propriul model de...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2020, 00:04 590

Polonia ar putea lansa producţia unui autovehicul electric în 2023, a anunţat CEO-ul Electromobility Poland Piotr Zaremba, potrivit Warsaw Voice.

Compania va putea lansa producţia autovehiculului electric în 36 de luni după achiziţia platformei, o fază programată pentru acest an, a explicat Zaremba.

În primăvara anului trecut, acesta anunţa că lucrările de construcţie la prima fabrică de maşini electrice a Poloniei vor costa 2 miliarde de zloţi (466 milioane de euro) şi că sunt analizate 17 potenţiale locaţii pentru aceasta.

Lucrările de construcţii ar urma să dureze până la trei ani, declara acesta, potrivit The First News. „Vom începe producţia în masă de maşini electrice poloneze la sfârşitul anului 2022 sau începutul anului 2023“, spunea Zaremba. Iniţial, fabrica ar urma să producă 100.000 de autovehicule anual, producţia urmând să atingă în final 200.000 de unităţi.

Dezvoltarea sectorului de electromobilitate reprezintă unul dintre pilonii planului de dezvoltare economică pe termen lung al Poloniei. Strategia prevede ca 1 milion de autovehicule electrice să circule pe drumurile poloneze până în 2025. Electromobility Poland a fost creată de patru companii poloneze de energie, Enea, Energa, PGE şi Tauron, în cadrul cărora guvernul polonez deţine participaţii dominante sau semnificative. Potrivit unui purtător de cuvânt al Electromobility, maşina electrică va fi „adaptată nevoilor clienţilor polonezi din punctul de vedere al preţului, accesoriilor şi parametrilor, dar va fi atractivă şi pentru clienţii europeni“, scrie Industry Europe.

Acesta a adăugat că Polonia este „cea mai mare piaţă internă din Europa fără propria marcă naţională. Drept urmare, obiectivul nostru este de a crea un producător care va opera pe piaţa auto şi va comercializa maşini electrice sub propriul brand“.

Polonia nu mai are un constructor auto naţional de la închiderea FSO Polonez în 2002.

Dacă proiectul EV devine realitate, acesta va creşte şi mai mult impresionantul portofoliu pe e-mobilitate al Poloniei. Ţara găzduieţte una dintre cele mai mari fabrici de baterii pentru autovehicule electrice din Europa.

Anul trecut, Mercedes-Benz a confirmat că va investi în propria fabrică de baterii în Polonia.

De asemenea, Comisia Europeană a aprobat un pachet de susţinere a investiţiilor de 36 milioane de euro menit să susţină continuarea investiţiilor realizate de producătorul sud-coreean LG Chem în baterii în regiunea Dolnoslaskie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO