Auto

Pericolul nevăzut, conduceţi cu grijă în aceste zile. Dacă sunteţi lovit şi vinovatul are poliţa la City Insurance s-ar putea să vă reparaţi maşina pe propriii bani

Pericolul nevăzut, conduceţi cu grijă în aceste zile....

Autor: Mircea Nica

19.09.2021, 11:35 11880

La o săptămână de la anunţul făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin care fondul olandez I3CP nu a reuşit să aducă cei 150 mil. euro pentru restabilirea cerinţei minime de capital a liderului pieţei asigurărilor, City Insurance, a venit şi decizia ASF prin care companiei i se retrage autorizaţia de funcţionare şi se cere intrarea în faliment.

Prin urmare, deşi unele service-uri nu mai acceptă reparaţii în baza poliţelor emise de City Insurance, încă de la începutul săptămânii, altele au găsit ca soluţie, să facă reparaţii în baza unui acord cu clientul.

Astfel, Dan Grigore, directorul general al Auto Cobălcescu, a explicat pentru ZF că încă fac reparaţii auto la clienţii care au o poliţă RCA la City Insurance, dar numai în baza unui acord cu acesta, prin care clientul plăteşte suma reparaţiei, ulterior recuperând banii de la asigurător.

“În principiu, facem reparaţii clienţilor care au poliţe la City Insurance, dar doar cu acordul clientului de a face plata reparaţiei. Dacă clientul are poliţa şi vrea să plăteasscă reparaţia, aceasta se face, urmând ca acesta să-şi recupereze banii de la City Insurance”, a spus Dan Grigore.

În acelaşi timp, el a mai adăugat că decontări în baza poliţelor RCA ale City Insurance s-au făcut, dar nu cât ar fi trebuit să se recupereze.

“S-au făcut decontări catre service-uri şi din câte am înţeles, acestea au fost derulate de catre ASF. Bănuţi recuperăm, nu cât trebuie, dar recuperăm şi nu mai preluăm reparaţii în baza poliţelor RCA emise de City Insurance decât în condiţiile menţionate”, susţine Dan Grigore.

Pe de altă parte, sunt şi service-uri care nu mai acceptă să facă reparaţii în baza ploliţelor City Insurance. Printre acestea se numără service-ul Auto First Class, care a spus pentru ZF că deşi până acum acceptau reparaţiile în baza asigurărilor RCA de la City Insurance, în ideea că se vor plăti de la Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA), în prezent au renunţat la această practică.

“Până acum acceptam să efectuăm reparaţii în baza poliţelor RCA ale City Insurance, în ideea că despăgubirile vor fi plătite de FGA, dar am început să nu mai acceptăm”, a spus un representant al service-ului Auto First Class, pentru ZF.

În urmă cu o săptămână, Eugen Lungu, directorul service-ului AutoK9 a spus pentru ZF că nu aveau stabilit un plan de exit cu City Insurance, dar va urma o perioadă de refuz al lucrărilor în baza poliţelor emise de City Insurance. În acelaşi timp, Dan Barbu, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), a explicat pentru ZF că service-urile fac reparaţii în continuare în baza poliţelor RCA ale City Insurance, deşi există o anumită rezervare când vine vorba de City Insurance. Cu toate acestea, el spunea că de la preluarea FGA-ului, ca administrator temporar al asigurătorului, s-au îmbunătăţit respectarea termenelor de plată.

Vineri, ASF a anunţat oficial respingerea planului de finanţare pe termen scurt şi a planului de redresare, retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii de falimentului împotriva City Insurance. De asemenea, ASF a sesizat Ministerul Public şi alte autorităţi ale statului privind faptele constatate la City Insurance.

City Insurance avea obligaţia de a transmite spre aprobarea ASF a unui plan de finanţare pe termen scurt, în termen de o lună, pentru restabilirea nivelului fondurilor propria de bază eligibile care acoperă  MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată, conform ASF.

În acelaşi timo, compania trebuia să transmită un plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate. Termenul pentru restabilirea MCR a fost data de 4 septembrie 2021, respectiv prima zi lucrătoare, 6 septembrie 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO