Auto

Parlamentarii maghiari vor să interzică circulaţia maşinilor deţinute de unguri şi înmatriculate în alte ţări. În România circulă peste 100.000 de maşini înmatriculate în Bulgaria

Autor: Bogdan Alecu

17.05.2011, 14:18 1052

Proprietarii de maşini cu reşedinşă permanentă în Ungaria nu vormai putea deţine un automobil înmatriculat într-o altă ţară şi nicinu vor mai putea modifica legal kilometrajul, potrivit uneipropuneri analizate de Comisia Economică a parlamentului maghiar,conform publicaţiei Bugapest Business Journal.

Noua propunere vine în contextul în care peste 300 din cei 1.200de dealeri auto din Ungaria şi-au închis businessul, iar alţi300-400 sunt în pragul falimentului deoarece mulţi cetăţenimaghiari preferă să cumpere maşini noi din Slovacia evitând astfelplata taxelor şi obţinând şi o deducere a TVAului care în Ungariaeste de 25%.

O lege similară este deja în vigoare în Belgia, unde cetăţeniinu pot conduce un automobil înmatriculat într-o altă ţară, singuraexcepţie acceptată fiind maşinile închiriate în Germania.

Potrivit unor date neoficiale, în România circulă pe drumurilepublice peste 100.000 de maşini înmatriculate în Bulgaria.Cetăţeanul român nu este proprietarul maşinii, ci deţine o procurăprin care acesta are dreptul de a utiliza maşina respectiă,proprietarul fiind de obicei un cetăşean bulgar. Astfel, româniiplătesc sute de euro taxe statului bulgar, în timp ce în Româniaplătesc numai taxa de drum. Cei peste 100.000 de români care şi-auînmatriculat în Bulgaria maşinile au adus pierderi la bugetul destat de sute de milioane de euro, într-o perioadă în care Guvernula redus salariile cu 25% bugetarilor. În condiţiile în caremajoritatea maşinilor înmatriculate în Bulgaria sunt mai vechi de15 ani şi cu motoare mari, poluante şi într-o stare tehnică deobicei foarte slabă potrivit jucătorilor din auto, aceştia ar fiplătit în România taxe de poluare de ordinul miilor de euro, întimp ce în Bulgaria acestea sunt de câteva sute de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO