Auto

Motivele pentru care RATB ar putea pierde transportul public în 2017

Motivele pentru care RATB ar putea pierde transportul...

Autor: Elvira Gheorghita

29.10.2015, 15:11 1266

Consilierul general a făcut aceste declaraţii, într-o conferinţă a consilierilor PNL, înaintea şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

El a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei CGMB se află propunerea privind împuternicarea Consilului de Administraţie al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) pentru transformarea regiei în societate comercială.

"Vizavi de acest subiect doresc să atrag atenţia asupra unui lucru extrem de grav. Dacă până în anul 2017 RATB nu este transformat în societate comercială, putem spune că vor dispărea peste 10.000 de angajaţi şi echipamente de zeci de mii de euro vor fi pierdute. Obligativitatea transformării în societate comercială a RATB este o prevedere a normativului european 1370 privind serviciile publice de transport (Regulamentul 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători, n.r.). În plus, dacă până în 2017 serviciul public de transport nu este încredinţat societăţii comerciale, transformată din RATB, atunci municipalitatea va fi obligată să organizeze licitaţie publică la care RATB nu va putea participa deoarece nu este societate comercială", a spus Richard Radu.

La rândului lui, consilerul general PNL Marius Vintilă a spus că va cere CGMB introducerea votului electronic.

"Am cerut şi în celaltă şedinţă introducerea votului electronic în CGMB, dar nu a fost aprobat, revin asupra acestui lucru considerând că este nevoie de vot electronic pentru a da transparenţă şedinţelor consiliului", a spus Vintilă. Totodată el a cerut un nou regulament al Consiliului General şi a comisiilor de specialitate cu reguli şi responsabilităţi clare.

Colegul lui, Richard Radu, a mai arătat că, în şedinţă, consilierii PNL vor susţine creşterea cu 73 de milioane de lei a subvenţiei acordate RADET pentru furnizarea căldurii şi alocarea a 15 milioane lei pentru plata unor despăgubiri, dintre care 4,4 milioane de lei pentru despăgubirile acordate în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

Radu a mai spus că în proiectul de buget sunt prevăzuţi bani pentru finalizarea lucrărilor de pe Şoseaua Pantelimon, suma urmând să crească de la 30 de milioane, la 70 de milioane de lei, precum şi pentru lucrările la Prelungirea Ghencea-Domneşti, suma de 50 milioane de lei fiind suficientă pentru lucrările din această zonă.

În şedinţa CGMB de joi este supus aprobării proiectul de rectificare a bugetului Capitalei. Potrivit proiectului, bugetul scade cu circa 240 de milioane de lei, de la 4.189.377.000 de lei la 3.948.882.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO