Auto

Ministerul Mediului revine şi spune că taxa auto va fi plătită de cumpărător, nu de vânzător

Ministerul Mediului revine şi spune că taxa auto va fi plătită de cumpărător, nu de vânzător

Autor: Mediafax

31.05.2011, 17:47 2887

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) afirmă, într-un comunicatde presă de miercuri, că taxa auto va fi plătită de cumpărător, nude vânzător, aşa cum spusese ministrul Laszlo Borbely, atunci cânda fost întrebat de presă cine anume va plăti taxa în viitoarea eiformă.

"Referitor la declaraţia ministrului Mediului şi Pădurilor carea apărut în presă privind faptul că taxa de primă înmatriculare arputea fi plătită «la toate maşinile înmatriculate în Româniaînainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu s-a făcut acest lucru,plata urmând a se face de către vânzătorul autovehiculului»,precizăm că această declaraţie a fost preluată şi interpretatăeronat. Răspunzând unei întrebări, ministrul Mediului şi Pădurilora declarat că taxa se plăteşte şi pentru maşinile înmatriculate înRomânia înainte de 1 ianuarie 2007, în momentul în care acesteasunt vândute. Precizăm că taxa auto trebuie plătită de cătrecumpărător, aşa cum prevede OUG 50 din 2008, modificată îndecembrie 2010", se arată într-un comunicat de marţi după-amiazădat de MMP.

Ministrul Laszlo Borbely a refuzat să dea detalii suplimentarereferitoare la viitoarea formă a taxei de primă înmatriculare,precizând că acestea vor fi furnizate după şedinţa de Guvern demiercuri, în care va fi luată o decizie finală pe acestsubiect.

Liderii coaliţiei au mandatat, luni, Guvernul să impună platataxei auto la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţarăînainte de intrarea în vigoare a acesteia, cuantumul cu care va firedusă taxa urmând să fie decis de Executiv, au declarat agenţieiMEDIAFAX surse participante la şedinţa coaliţiei.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, aarătat la rândul său că introducerea taxei auto şi pentru maşinileintrate în ţară înainte de intrarea în vigoare a acesteia a fostdiscutată şi agreată, luni dimineaţă, de liderii coaliţiei.

În şedinţa de miercurea trecută, Guvernul a amânat o decizie înprivinţa taxei auto, surse oficiale declarând agenţiei MEDIAFAX cădecizia va fi luată după o analiză de impact şi pe baza unordiscuţii care urmează să aibă loc în cadrul coaliţiei. La finalulşedinţei de Guvern, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declaratcă "ordonanţa sau legea" de modificare a taxei auto va fi adoptatăde Executiv în următoarea şedinţă şi că propunerea sa esteaplicarea unei taxe auto care să fie percepută la prima vânzare amaşinilor intrate în ţară înainte de 1 ianuarie 2007, data deintroducere a taxei de înmatriculare auto, cu o reducere acuantumului taxei cuprinsă între 20 şi 30%.

Reducerea taxei va fi aplicată pentru toate maşinile, astfelîncât să fie evitată o nouă discriminare, a arătat ministrul.

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea deJustiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a arătat, într-un punct devedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa deprimă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucâtproduce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din altestate pe teritoriul României.

Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces în care unromân care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand dinGermania şi a plătit taxa de poluare pentru înmatricularea înRomânia a reclamat faptul că taxa este aplicată numai vehiculelorsecond-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşinisecond-hand deja înregistrate în ţară şi revândute.

Un document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX demonstracă Guvernul discută impunerea taxei auto la prima vânzare amaşinilor intrate în ţară înainte de introducerea taxei, cu uncuantum redus cu 30%, şi restituirea unei diferenţe din banii dejadaţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evitareturnarea unei sume totale de 750 milioane euro.

Experţii în domeniul juridic au atenţionat Guvernul că Româniariscă sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene, în urmadeclanşării unei posibile proceduri de infringement, şi numeroasealte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cu cei care aupierdut iniţial în instanţă, dacă nu modifică urgent taxa auto şinu restituie din sumele plătite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO