Auto

Maşinile electrice ajung în România: Ford va produce la Craiova din 2024 o utilitară cu motor 100% electric

Maşinile electrice ajung în România: Ford va produce...

Autor: Bogdan Alecu

28.04.2021, 00:08 1433

Ford România va lansa în producţie la Craiova un al treilea model în 2023, iniţial cu motorizări pe benzină şi diesel, iar din 2024 cu motor electric, în urma unei noi investiţii de 300 mil. dolari.

Ford Craiova devine cea de-a tre­ia uzină a americanilor din Euro­pa care va produce auto­vehicule electrice începând cu anul 2024. Viitoarea maşină elec­trică va fi o utilitară uşoară, de clasă mi­că ce va fi iniţial lansată în producţie în 2023 cu motorizări convenţio­na­le pentru ca în 2024 să primească o motorizare electrică. Pen­tru viitorul model americanii au anunţat o nouă investiţie de 300 mil. dolari, iar valoarea totală a inves­tiţiilor va urca astfel la 2 mld. dolari.

„Uzina Ford Craiova este re­cunoscută pen­tru competitivitate şi flexibilitate în ope­raţiunile sale de talie mondială. Planul nos­tru de a construi acest nou vehicul comercial uşor în România reflectă parteneriatele noas­tre fructuoase şi continue cu furnizorii lo­cali şi comunitatea, precum şi succesul în­tre­gii echipe Ford Craiova,“ a declarat Stuart Rowley, pre­şedintele Ford Europa.

În România există în prezent o singură fa­brică în care s-ar putea produce baterii, a Prime Motors, din care Rombat deţine 35%, însă lansarea în producţie a unei maşini elec­trice ar putea atrage noi furnizori.

Anunţul cu privire la un automobil electric produs în România vine la un an de când francezii de la Re­nault au prezentat Dacia Spring, primul automobil electric sub brand autoh­ton, automobil care însă este produs de către Dongfeng-Nissan în China fără ca aceasta să aibă com­ponente produse sau proiec­tate în România.

Viitorul model va veni în completarea gamei actuale formate din SUV-urile Puma şi EcoSport. Având în vedere că EcoSport a împlinit deja opt ani de când a fost lansat, este posibil ca în următorul an să fie anunţat un succesor al acestuia. Americanii au subliniat că noul model nu înseamnă eliminarea unuia deja existent la Craiova. Astfel, producţia viitoarei utilitare ar putea veni în completarea celor deja peste 1.000 de maşini asamblate zilnic în uzină.

„Această nouă investiţie în viitorul fa­bricii din Craiova demonstrează, încă o dată, spe­ranţa companiei Ford că guvernul din Ro­mânia va asigura toate îmbunătăţirile che­ie promise pentru a sprijini un mediu com­petitiv de producţie în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura de transport, care este esenţială“, a mai spus Rowley.

Săptămâna trecută, într-un interviu în ca­drul emisiunii Investiţi în România!, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, declara pentru ZF că urmează o serie de întâlniri alături de Ford România cu companii din industria auto pentru a atrage noi furnizori în proximitatea uzinei.

În ceea ce priveşte infrastructura, anul acesta va fi livrat jumătate din drumul ex­pres Craiova-Piteşti, care include cele mai importante loturi prin care vor fi ocolite Balş şi Slatina. Până în 2024 ar trebui finalizate lucrările şi la tronsonul dintre Slatina şi Piteşti.

Pe de altă parte, americanii au nevoie şi de investiţii urgente în sistemul feroviar, ignorat de autorităţi, de autostrada Piteşti-Sibiu dar şi de o viitoare autostradă Craiova-Lugoj pentru a lega direct Craiova de infrastructura vest-europeană.

Ford Europa a anunţat la mijlocul lunii februarie un plan de a investi 1 miliard de dolari în uzina din Köln, Germania pentru a produce acolo din 2023 un automobil electric pentru piaţa europeană. Acesta va fi proiectat pe aceeaşi platformă MEB cu Volkswagen ID.3. Pe de altă parte, utilitara care va fi produsă la Craiova nu va fi proiectată pe platforma MEB a VW, ci pe una a Ford.

Ford are în plan ca până la jumătatea anului 2026 în Europa gama să să fie reprezentată de maşini electrice sau hibride plug-in, iar din 2030 să producă numai maşini electrice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO