Auto

Lovitură pentru Uber: Gigantul a înregistrat pierderi de 2,9 miliarde dolari în T1 2020, la venituri de 3,5 miliarde dolari. Acţiunile au crescut cu 11%

sursa foto: Profimedia

Acţiunile Uber Technologies au închis şedinţa de joi la 30,9 dolari per acţiune, în creştere cu 11%, la o capitalizare de 53,4 miliarde dolari.

Autor: Alex Ciutacu

08.05.2020, 12:05 1542

Gigantul de ridesharing Uber Technologies a raporrtat pierderi nete de 2,9 miliarde dolari în primul trimestru din 2020, la venituri totale de circa 3,54 miliarde dolari, potrivit CNBC.

Acţiunile companiei au scăzut iniţial după anunţ, însă au crescut ulterior când CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, a spus că este optimist cu privire la volumul de curse în creştere – după o scădere bruscă în aprilie. Astfel, acţiunile Uber Technologies au închis şedinţa de joi la 30,9 dolari per acţiune, în creştere cu 11%, la o capitalizare de 53,4 miliarde dolari.

Pierderile nete de 2,9 miliarde dolari cuprind „impairment charges” de 2,1 miliarde de dolari de la mai multe companii în care Uber deţine participaţii şi reprezintă cea mai mare pierdere a companiei din ultimele trei trimestre. Companiile raportează astfel de pierderi drept cheltuieli, în momentul în care un activ se depreciază, întrucât evaluarea lui depăşeşte valoarea recuperabilă.

Indicatorul principal la care se uită companiile precum Uber se numeşte „gross bookings” – şi reprezintă valoarea totală de retail a tranzacţiilor înregistrate în platformă, însă acestea cuprind taxele, comisioanele şi banii care ajung în final la parteneri. Acestea ar putea fi privite drept valoarea totală a comenzilor.

Gross bookings în core-business au scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, întrucât restricţiile au afectat numărul curselor efectuate.

Cu toate acestea, CEO-ul a spus că segmentul curselor a scăzut cu circa 80% în aprilie faţă de anul trecut, dar a dat motive de optimism, întrucât volumul a revenit pe creştere în ultimele trei săptămâni.

Gross bookings înregistrate pe segmentul Uber Eats au crescut cu 50% de la an la an, întrucât oamenii au comandat mai multă mâncare acasă, cu mult mai multe restaurante fiind înscrise în astfel de platforme în ultimele două luni.

Dara Khosrowshahi a spus că Uber vede aceste schimbări culturale ca fiind unele de durată.

„Marea oportunitate pe care o vedem este că Eats a devenit mai mare”, a spus CEO-ul.

Per total, pierderile Uber s-au ridicat la 1,7 dolari per acţiune. Gross bookings pe core-businessul de curse s-a ridicat la 10,87 miliarde dolari, în timp ce în cazul Uber Eats acestea se ridică la 4,68 miliarde dolari.

Uber a anunţat miercuri că va concedia 3.700 de persoane şi că CEO-ul Dara Khosrowshahi va renunţa la salariul său de bază pentru restul anului 2020.

Mutările Uber sunt interesante în aceată criză, întrucât compania a anunţat luna aceasta că iese cu divizia Uber Eats din mai multe pieţe, inclusiv România.

Mai mult, Uber conduce o rundă de finanţare de 170 milioane de dolari pentru compania de trotinete electrice Lime, prezentă şi în România, conform unui anunţ publicat joi de Lime.

Compania Uber a fost dată în judecată de statul american California, precum şi compania Lyft, pentru că ar fi clasificat în mod eronat şoferii drept contractori, în loc de angajaţi, într-o încercare de a evita plata beneficiilor de sănătate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO