Auto

Italienii, olandezii şi francezii sunt în război pentru construirea a trei corvete de 1,3 mld. euro. MApN suspendă licitaţia

Ministerul Apărării nu mai deţine un şantier propriu de producţie de nave la Mangalia, unde s-au produs navele de război aflate în dotarea Marinei Române înainte de ’89

Ministerul Apărării nu mai deţine un şantier propriu de producţie de nave la Mangalia, unde s-au produs navele de război aflate în dotarea Marinei Române înainte de ’89

Autor: Răzvan Botea

14.01.2019, 00:05 671

Ministerul Apărării a anunţat cu doar o zi înainte de a face anunţul privind câştigătorul licitaţiei de peste un miliard de euro pentru patru corvete -nave de război – că suspendă licitaţia la care se înscriseseră trei giganţi in­ternaţionali.

Licitaţia include şi modernizarea a două fregate aflate deja în dotarea Forţelor Navale Române.

Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, l-a informat pe ministrul Gabriel Leş că a sesizat Parchetul Militar al Curţii Militare de Apel, întrucât sunt suspiciuni privind derularea legală a procedurii de achiziţie a corvetelor, achiziţia fiind şi suspendată până la soluţionarea dosarului, conform Mediafax.

În cursă sunt asocierea Naval Group, Franţa – Şantierul Naval Constanţa, care au depus o ofertă de  1,2 mld euro, Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, Olanda, cu o ofertă de 1,255 mld euro şi  Fincantieri SpA, Italia, cu o ofertă de 1,344 mld. euro.

Practic, România trebuie să aleagă între o ofertă olandeză, franceză şi una italiană. Olandezii de la Damen spun că ar produce navele la Şantierul Naval Mangalia, proaspăt preluat, în timp ce Şantierul Naval Constanţa a intrat în joc în asociere cu francezii de la Naval Group pentru a fabrica corvetele la Constanţa.

Ministerul Apărării nu mai deţine un şantier propriu de producţie de nave la Mangalia, unde s-au produs navele de război aflate în dotarea Marinei Române înainte de ’89. 

Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională“, a prezentat ministrului apărării Gabriel Leş un raport de informare cu privire la acest subiect, informează MApN.

„Secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională“, informează Mi­nisterul Apărării.

Grupul Damen a transmis, după ce Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat suspendarea licitaţiei pentru corvete, că nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţi în acest sens, avertizând că decizia va întârzia şi mai mult programul de reînnoire a flotei navale române.

„Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind sus­pendarea licitaţiei. Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale. Înţelegem necesitatea unor proceduri de verificare şi sprijinim în totalitate autorităţile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu stricteţe procedurile de licitaţie şi normele în vigoare", arată grupul Damen.

Damen precizează că oferta sa este pe deplin conformă cu întregul pro­gram de reînnoire a flotei Forţelor Navale Române.

 

Şi Ficantieri a reacţionat

Niciun reprezentant al companiei Ficantieri, controlată de statul italian, nu a avut vreodată contact cu repre­zentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, a transmis compania.

Prin urmare, Fincantieri arată că şi-a mandatat deja avocaţii să acţioneze pentru a-i proteja imaginea şi integritatea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO