Auto

Îşi revine piaţa auto? Datele ajustate pentru luna mai arată o creştere marginală

Îşi revine piaţa auto? Datele ajustate pentru luna mai...

Autor: Emil Popescu

08.07.2013, 10:57 399

Evoluţia din primele cinci luni a fost determinată de scǎderile înregistrate la comerţul cu autovehicule (de 7,5%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (cu 5,9%). Creşteri au înregistrat activitǎţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (9,3%) şi din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (9,3%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În luna mai volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a scăzut cu 6% comparativ cu luna precedentă, din cauza scǎderilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (8,2%), la comerţul cu autovehicule (6,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (5,3%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 1,7%. Indicatorul serie ajustată a avut un declin de 8,5%.

Faţă de luna mai a anului trecut afacerile din comerţul auto s-au diminuat cu 11,3% (serie brută), respectiv 10,4% ajustat.

INS notează, totodată, că activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada ianuarie-mai a înregistrat o cifră de afaceri cu 6,3% mai micǎ faţă de acelaşi interval al anului precedent, evoluţie influenţată de scăderile raportate de agenţiile turistice şi tur-operatori (28,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (21,9%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (5,1%), respectiv hoteluri şi restaurante (-0,7%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (5,4%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO