Auto

ZF Investiţi în România! Bogdan Florea, Volkswagen: Programul Rabla actual încurajează achiziţia de maşini poluante, trebuie schimbat rapid

Un proiect ZF realizat în parteneriat cu CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

11.06.2021, 20:30 225

Piaţa auto se va schimba radical în perioada imediat ur­mă­toare, pornind de la creşterea ponderii maşinilor elec­tri­ce la comerţul online şi apariţia inclusiv a unor „abo­na­men­te“ la maşini, este de părere directorul mărcii Volkswagen.

„Programul Rabla Clasic încă funcţionează în Ro­mâ­nia în condiţiile în care nu mai este de actualitate iar tot mai multe ţări europene se pregătesc sau au legiferat deja interzicerea graduală a circulaţiei maşinilor cu motor termic. Dacă programul va continua în formula actuală nu vom face decât să stimulăm mai departe achiziţia de maşini cu motoare termice. Pe diverse pieţe deja este în plan prin pro­gramul Accelerate ca vânzările de maşini electrice să ajungă la 70% până în 2025“, a explicat Bogdan Florea, brand manager Volkwagen autoturisme. Mai mult, şi în cazul programului Rabla Plus ajutorul de aproape 10.000 de euro este considerat a fi unul prea ma­re, în condiţiile în care maşinile devin tot mai acce­sibile iar subvenţionarea a 50% din preţul unei maşini re­prezintă un procent mult prea mare şi unul care distor­sio­nează piaţa.

„Acest prag de 45.000 de lei nu este unul sustenabil pe termen lung. Tehnologia devine mai accesibilă, iar dacă aplicăm modelul german, unde statul vine cu o susţinere de 6.000 de euro şi la care producătorii vin cu încă 50% susţinere din această valoare şi se ajunge la 9.000 de euro. Dacă şi la noi s-ar implementa un program similar atunci mai multe maşini ar beneficia de susţinere“, a explicat directorul mărcii.

Pe de altă parte, în cazul vânzărilor de flote, numărul de subvenţii acordate unei singure firme este limitat, astfel încât este blocată piaţa exact unde sunt volumele mai mari, firmele reprezentând 70% din piaţa auto locală, timp în care din cauza subvenţiei mari este afectată valoarea de revânzare a maşinilor electrice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO