Auto

INS: Producţia industrială a crescut cu 4% în primele 5 luni din 2018

INS: Producţia industrială a crescut cu 4% în primele...

Autor: Dan Straut

12.07.2018, 10:06 92

În perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, producţia industrială a fost mai mare cu 4% ca serie brută, respectiv cu 5,7% ca serie ajustată sezonier, arată datele comunicate joi de Institutul Naţional de Statistică - INS.

„În perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, producţia industrială - serie brută - a fost mai mare cu 4%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (+5,1%) şi industriei extractive (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,7%”, arată un comunicat al INS.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada analizată - a crescut cu 5,7%, susţinută de creşterile industriei prelucrătoare (+6,9%) şi industriei extractive (+2,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%.

Potrivit INS, în luna mai 2018, producţia industrială - serie brută - a crescut faţă de luna precedentă cu 9,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+11,9%) şi industria extractivă (+8,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,9%.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-1,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială - serie brută - a crescut cu 1,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,2%.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - a crescut cu 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost mai mici cu 3,5%, respectiv cu 1,5%, mai arată datele INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO