Auto

De ce există trei instituţii care se ocupă de mediu: Ministerul Mediului, Agenţia de Protecţia mediului şi Garda de Mediu, dar până la urmă poluarea nu o măsoară nimeni? ANPM are 60 de angajaţi la Direcţia Juridică şi Resurse Umane şi 48 la Direcţia Evaluării Calităţii Aerului

Ministrul mediului a aflat despre valorile extrem de ridicate ale poluării cu particule fine înregistrate în noaptea de 1 spre 2 martie în Bucureşti de pe o platformă de socializare

Ministrul mediului a aflat despre valorile extrem de ridicate ale poluării cu particule fine înregistrate în noaptea de 1 spre 2 martie în Bucureşti de pe o platformă de socializare

Autor: Miruna Diaconu

05.03.2020, 00:08 4240

♦ Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are în subordinea sa 42 de agenţii judeţene şi circa 1.900 de salariaţi care lucrează pentru a asigura populaţiei un mediu sănătos, dar în evenimentele recente autorităţile nu au raportat la timp incidentele cu privire la depăşirea valorilor maxime admise de poluare.

În România există în acest moment trei instituţii din administraţia centrală care se ocupă de protecţia mediului: Mi­nisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ANPM (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului) şi GNM (Garda Na­ţională de Mediu), fiecare cu mii de angajaţi, secretare şi directori, însă poluarea aerului este măsurată tot de asociaţii indepedente. În momente de criză, precum depăşirea valorilor maxime admise ale poluării, toate cele trei instituţii sunt luate pe nepregătite.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are în subordinea sa ANPM şi GNM. Toate cele trei instituţii se ocupă cu protecţia mediului, dar funcţionează independent una de alta, iar comunicarea dintre cele trei instituţii este aproape inexistentă. Conform datelor de pe site, ANPM este autoritatea  competentă pentru implementarea preve­derilor regulamentului de mediu, de ase­menea, este şi instituţia care aplică şi raportează starea naţională a mediului. Autoritatea de control şi inspecţie este Garda Naţională de Mediu. Astfel că autoritatea de control este independentă de autoritatea de reglementare. Ministerul Mediului finanţează integral cele două instituţii aflate în subordinea sa.  Fiecare dintre cele trei instituţii are conducere şi consilieri proprii, departamente administrative, direcţii de resurse umane şi direcţii juridice. ANPM are mai mulţi angajaţi la direcţia juridică şi de resurse umane (60) decât are la Direcţia Centru de evaluare a calităţii aerului (48). Spre exemplu, Viorel Toma, preşedintele ANPM, câştigă un salariu de peste 8.800 de lei pe lună, iar ministrul mediului Costel Alexe câştigă peste 10.000 lei, conform ultimelor declaraţii de avere.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are responsabilitatea de a realiza politica la nivel naţional în domenii precum protecţia mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează. Ministerul Mediului are rolul de a reglementa, monitoriza şi controla domeniile din subordinea lui.

„ANPM şi GNM ar trebui comasate. În acest moment, cele două autorităţi funcţio­nează independent în subordinea Ministe­rului Mediului, dar din punct de vedere tehnic ar fi mai utilă comasarea lor. Ar funcţiona mai bine. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Inspec­toratul de Stat în Construcţii sunt în acelaşi timp şi auto­ritate de control şi autoritate de reglemen­tare. O comunicare sub acelaşi acoperiş ar fi mult mai bună“, spune  Attila Korodi, fost ministru al mediului în guvernul Ponta.

Într-o recentă conferinţă de presă, ministrul mediului, Costel Alexe, a spus că ANPM are carenţe de comunicare şi de management în contextul valorilor extrem de ridicate ale poluării cu particule fine înregistrate în noaptea de 1 spre 2 martie în Bucureşti de staţiile Ministerului Mediului şi de platforma independentă aerlive.ro. Astfel, ministrul de resort a aflat despre acest incident de pe o platformă de socializare şi a declarat că nu este admis ca în astfel de situaţii ministerul să fie anunţat cu întârziere de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (instituţie teritorială aflată în subordinea ANPM).

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are în subordinea sa 42 de agenţii judeţene şi circa 1.900 de salariaţi care lucrează pentru a asigura populaţiei un mediu sănătos, dar în evenimentele recente autorităţile nu au raportat la timp incidentele cu privire la depăşirea valorilor maxime admise de poluare.

Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, (instituţie cu peste 900 de angajaţi), Mărioara Gătej, a declarat că instituţia a aflat de la minister de cele întâmplate. GNM ar trebui să fie cea mai bine informată despre arderile necontrolate, una din cauzele valorilor extrem de ridicate ale poluării din Bucureşti.

Raluca Fiser, preşedintele Green Revolution, un ONG pe protecţia mediului, este de părere că cele două instituţii, ANPM ŞI GNM, nu ar trebui să funcţioneze sub acelaşi acoperiş. „Autoritatea de reglementare nu poate fi în acelaşi timp şi autoritatea de control. Nu cred că ar fi înţeleaptă fuzionarea celor două autorităţi. Trebuie să existe şi să acţioneze diferit. Dacă ar fuziona cele două instituţii este ca şi cum s-ar pune la un loc poliţia cu judecătoria.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO