Auto

Este sau nu ilegală parcarea pe trotuar?

Este sau nu ilegală parcarea pe trotuar?

Autor: Gândul

07.12.2015, 10:43 8385
Este sau nu ilegală parcarea pe trotuar? O decizie a instanţei de la Cluj spune că da. Mai exact, oprirea şi staţionarea pe trotuar este interzisă ca regulă generală, dar poate fi permisă dacă există un panou care specifică acest lucru. Şi în acest caz, este nevoie să fie lăsat un spaţiu liber de 1 metru.
 
Cu toate acestea Poliţia Rutieră susţine că este nevoie doar de spaţiu de un metru lăsat liber. Şi asta pentru că Codul Rutier şi regulamentul său de funcţionare se bat cap în cap. Primul spune că parcarea pe trotuar este permisă acolo unde există indicator, iar şoferii trebuie să asigure un spaţiu minim de un metru pentru pietoni. Regulamentul nu aminteşte nimic de indicator şi vorbeşte doar de distanţa de un metru.

O hotărâre a Tribunalului din Cluj a scos însă la iveală o anomalie din normele de aplicare a Codului Rutier care au omis să preia prevederile unui articol referitor la condiţiile în care se poate parca pe trotuar, scrie gds.ro. Codul Rutier spune următoarele, la articolul articolul 72, litera 7: „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru“. Cu alte cuvinte, Codul Rutier spune că un şofer poate parca pe trotuar doar dacă acolo există, mai întâi, un indicator rutier cu parcarea permisă şi dacă lasă minimum un metru distanţă între maşină şi marginea opusă a trotuarului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO