Auto

Este oficial: Peste 15.000 de tineri europeni, inclusiv români, vor primi bilete gratuite de călătorie prin Europa de la UE. Cum puteţi obţine permisele de călătorie

Este oficial: Peste 15.000 de tineri europeni, inclusiv...

Autor: Alex Ciutacu

04.05.2018, 19:59 5439

Vara aceasta, peste 15.000 de tineri europeni vor primi bilete gratuite de tren pentru a călători în cadrul Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle.

Programul DiscoverEU încearcă să contravină sentimentului de populism şi să promoveze Europa prin garantarea unui acces mai facil la schimburile culturale.

Tăriceanu ştie cine îl poate învinge pe Iohannis la prezidenţiale. Propunerea aşteaptă acordul lui Dragnea

Cum s-ar putea debloca Bucureştiul? Soluţia unuia dintre cei mai buni arhitecţi din România

Joi, UE a lansat programul prin care acordă premise de călătorie Interrail tinerilor europeni. Iniţiativa a fost gândită pentru a contura asumarea identităţii europene în rândul tinerilor prin intermediul călătoriilor.

Aproximativ 30.000 de tineri din UE care ating anul acesta vârsta de 18 ani vor fi eligibili pentru premise de călătorie valabile 30 de zile cu ajutorul cărora pot călători în patru ţări europene fără niciun cost.

Proiectul DiscoverEU acoperă doar costurile de călătorie, iar tinerii vor trebui să plătească pentru cazare, mâncare şi alte cheltuieli, pe cont propriu.

Iniţiativa a fost aprobată în luna martie, când braţul executiv al structurii europene a aprobat un buget de 12 milioane de euro pentru acest proiect.

Ideea a fost propusă de liderul partidului EPP, Manfred Weber, care a introdus iniţiativa în Parlamentul European.

Deoarece bugetul acoperă doar 15.000 de premise de călătorie, tinerii europeni trebuie să înregistreze o aplicaţie pe site-ul UE pentru a-şi câştiga permisul de călătorie. Cei interesaţi trebuie să aplice în luna iunie într-un interval de două săptămâni care va fi anunţat de structura europeană.

Aplicanţii vor fi nevoiţi să completeze un chestionar referitor la moşternirea şi cultura europeană, iar în funcţie de acele răspunsuri au şansa de a câştiga unul dintre cele 15.000 de bilete.

Cei care vor fi selectaţi, trebuie să îşi utilizeze permisul între iulie şi septembrie 2018. Tichetele vor fi distribuite prin programul Interrail.

Această măsură este „o acţiune de pregătire” legată de propunerea Uniunii Europene de a acorda legitimaţii Interrail gratuite pentru fiecare tânăr din Europa care împlineşte 18 ani.

Potrivit execuţiei bugetare, iniţitativa ţinteşte să „le ofere tinerilor europeni oportunitatea de a explora Europa, dar şi de a se conecta mai bine cu identitatea europeană pentru a înţelege valorile de bază ale Uniunii Europene”.

Deşi există deja multe programe mari de schimb de experienţă, proiectul Interrail va include tineri care nu sunt eligibili pentru acele programe.

„Este important să le oferim tuturor tinerilor oportunitatea de a-şi lărgi orizonturile prin experimentarea culturii altor state”, a transmis Tibor Navracsics, comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport. „Educaţia nu este doar despre ce învăţăm în sălile de clasă, dar şi despre ce descoperim legat de cultură şi tradiţie”.

Toţi tinerii din state europene născuţi în anul 2000 vor fi eligibili anul acesta pentru a primi permisul, inclusiv cei din Letonia, Estonia, Lituania, Malta şi Cipru – state membre care nu fac parte din reţeaua proiectului Interrail. Tinerii de 18 ani trebuie să aplice pentru permis pe site-ul Comisiei Europene, iar în urma unei selecţii „obiective şi imparţiale”, o parte vor fi aleşi pentru a beneficia de aceste permise de călătorie, potrivit proiectului.

Tinerii vor fi încurajaţi să călătorească pe anumite itinerarii „pentru a experimenta cu adevărat Europa”, adaugă documentul

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO