Auto

Decizie fără precedent: ASF a luat măsuri dure împotriva Euroins, al doilea cel mai mare asigurator RCA, amendând compania cu 2,1 mil lei. Directorul general şi executiv au fost suspendaţi din funcţie, iar compania trebuie să vină cu un plan de redresare financiară

Decizie fără precedent: ASF a luat măsuri dure...

Autor: Roxana Rosu

01.10.2020, 16:51 565

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a sancţionat societatea de asigurare Euroins cu 2,1 milioane lei în urma unui control efectuat în perioada iulie-septembrie, în urma căruia a constatat o serie de nereguli, inclusiv la calculul rezervelor tehnice, a tarifelor RCA şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare.

De asemenea, directorul general, Mihnea Tobescu, a fost amendat şi suspendat.

Controlul a vizat verificarea operaţiunilor şi a modului de înregistrare în evidenţele contabile a operaţiunilor de reasigurare şi a rezervelor tehnice calculate în conformitate cu Norma nr. 38/2015.

În urma veridficării ASF a constatat o serie de deficienţe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum şi înregistrarea eronată a unor operaţiuni de recunoaştere a comisioanelor din reasigurare. Pentru aceste nereguli, Autoritatea a sancţionat Euroins cu amendă de 600.000 de lei.

Totodată, în urma activităţii de supraveghere realizată asupra elementelor incluse în raportările transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, au fost constatate nereguli cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerinţele legislaţiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum şi cu privire la modul de determinare şi de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa minimă de capital.

Conform prevederilor legale, ASF a sancţionat Euroins cu amendă în sumă de 1,5 milioane de lei şi directorul general şi directorul executiv cu amenzi de 100.000 de lei fiecare, precum şi retragerea aprobărilor acordate de către Autoritate.  

În plus, Euroins are obligaţia de a transmite ASF un plan de finanţare şi de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei.

Euroins este a doua cea mai mare companie de asi­gu­rări RCA din piaţa locală. Valoarea primelor brute subscrise în primul semestru  din 2020 a fost de 662,2 mil. lei, în creştere cu 7% faţă de S1/2019. Asigurătorul a înregistrat în S1/2020 o creştere cu 8% a numărului de poliţe vândute comparativ cu S1/2019.

În şedinţa de joi, Consiliul ASF a decis şi sancţionarea cu 5.000 de lei a companiei de brokeraj Holfin Insurance Reinsurance Broker S.A. (fosta Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania S.A.) şi cu 5000 de lei a companiei de brokeraj Titan Broker de Asigurare S.R.L. pentru neasigurarea continuităţii administrării societăţii, prin încălcarea prevederilor art.11 alin. (14) din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări cu modificările şi completările ulterioare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO