Auto

Dacia a produs la Mioveni un milion de Loganuri, de 8 miliarde de euro

Dacia a produs la Mioveni un milion de Loganuri, de 8 miliarde de euro

Autor: Bogdan Alecu

12.10.2010, 23:57 56

Automobile Dacia, principalul constructor auto de pe piaţalocală, a produs ieri la Mioveni modelul Logan cu numărul 1 milion,la şase ani şi patru luni de la lansarea "maşinii de 5.000 deeuro", cum a fost promovat iniţial primul autoturism produs laPiteşti în epoca Renault.

Valoarea totală a producţiei modelului Logan în toţi aceşti anipoate fi estimată la circa 8 mld. euro, în condiţiile în careromânii plătesc în acest an aproximativ 2 mld. euro pe maşini -import, producţie internă şi second hand.

Cele un milion de maşini reprezintă producţia totală a modeluluiDacia Logan la Mioveni, cu cele patru versiuni de caroserie -sedan, MCV, pick-up şi Van - fără modelele Logan asamblate laCasablanca, în Maroc.

Modelul cu numărul 1 milion este un Logan sedan de culoare albă,cu motor 1,2 litri 16v de 75 CP Euro 5, care va fi livrat unuiclient din Bucureşti.

Topul Dacia: Sandero, Duster, Logan MCV

În prezent la Dacia se produc în fiecare zi aproape 1.400 deautovehicule, iar în acest an producţia va ajunge la aproape330.000 de unităţi, dintre care peste 90% vor fi exportate. Dintotalul producţiei, cea mai mare pondere o deţine Sandero, urmat deDuster şi Logan MCV.

Producţia lunară la Dacia este de aproximativ 34.700 deautoturisme, dintre care peste 9.400 de unităţi reprezintă Sandero,urmat de Duster cu aproape 7.200 de unităţi.

Anul trecut exporturile Dacia au atins un nivel de 2,1 mld.euro, ţinând cont de faptul că pe lângă cele 270.000 deautovehicule vândute pe pieţele externe au mai fost exportate şi223.000 de colecţii CKD către uzinele din Rusia, Brazilia şiMaroc.

500.000 de Dacia pe an, din 2012

În condiţiile unei pieţe europene aflate în declin dupăfinalizarea programelor de tip "Rabla" din Europa de Vest,constructorul autohton este printre puţinii din Europa care crescproducţia pe fondul cererii de pe piaţă.

Producţia de automobile marca Dacia va depăşi după anul 2012nivelul de 500.000 de unităţi, dublu faţă de cel atins în 2008 şicu peste 50% mai mult decât anul acesta. Creşterea producţiei din2012 se va datora noii uzine Dacia din Tanger, cea de-a doua dinMaroc şi a treia sub brandul românesc din cadrul grupuluiRenault.

Vânzările Dacia ar putea depăşi nivelul de 500.000 de maşini înEuropa în 2012, în contextul în care Patrick Pelata, directoruloperaţional al grupului Renault şi numărul doi după Carlos Ghosn,declara la mijlocul lunii septembrie că la Mioveni uzina va produceşi în următorii ani la capacitate maximă, pentru a acopericreşterile anuale de două cifre.

Noi pieţe pentru Duster: Anglia, Rusia, Brazilia şiIndia

Începând cu anul viitor Dacia va demara producţia SUV-uluiDuster cu volan pe partea dreaptă, în condiţiile în care din 2012marca autohtonă se va lansa pe piaţa britanică. ExpansiuneaSUV-ului Dacia din 2011 va include însă şi pieţele din Rusia şiBrazilia, unde va intra în fabricaţie utilizându-se colecţii CKD(pachete de maşini dezasamblate) de la Mioveni, dar şi în India,unde în prezent Renault produce modelul Logan în parteneriat cuMahindra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO