Auto

Cum fac dealerii reduceri "mascate": vând maşinile noi pe site-uri second-hand

Cum fac dealerii reduceri "mascate": vând maşinile noi pe site-urile de second-hand

Cum fac dealerii reduceri "mascate"

Autor: Bogdan Alecu

25.05.2011, 11:47 6262

Dealerii nu pot întotdeaunapromova discounturile care le pot oferi pentru un anumit model învederea atragerii potenţialilor clienţi, fie din cauza mărcii, aimportatorului sau a politicii impuse unui anumit model. Spreexemplu, între preţul oficial "de listă", cel oficial cu discountşi cel final obţinut în showroom-uri pote fi diferenţe de sute sauchiar mii de euro, fiecare agent de vânzări având posibilitatea dea mai reduce preţul maşinii măcar cu 1-2%, în funcţie de model şianul de fabricaţie.

Un bun exemplu în acest sens înreprezintă SUV-ul Duster. Deşi oficial nu poate fi găsit cudiscount nici pe site-ul oficial Dacia şi nici pe cel aldealerilor, unii dintre concesionari au postat pe site-urilespecializate în comerţul cu maşini second-hand. Spre exemplu, undealer din judeţul Teleorman vinde un Duster 1,5 dCi 110 CP, 4x4,versiune Laureate plus ESP şi "Pack Look" care include jante dinaliaj, la un preţ de 17.900 de euro. Acelaşi model configurat pesite-ul Dacia costă 18.320 de euro cu TVA inclus, ceea ce înseamnăo reducere de peste 400 de euro pentru cel mai bine exportat modelDacia.

Un alt exemplu, tot din gamaDacia, reprezintă un model Logan sedan, în versiunea de bazăAmbiance, cu motor pe benzină de 1,2 litri şi 75 CP. Dacă preţulsău oficial la dealer este de aproape 6.800 de euro, un dealer dinArad vinde unul nou cu 12 km la bord cu 5.400 de euro, adică cu undiscount de aproape 1.400 de euro faţă de preţul oficial. Acelaşilucru se întâlneşte şi la un dealer din Piteşti, cu un modelsimilar, dar care este vândut cu 5.900 de euro, adică cu undiscount de 900 de euro.

Aceeaşi "strategie" este aplicatăşi de un dealer Chevrolet din Braşov. Acesta vinde un model Cruzecu un preţ de aproape 9.300 de euro prin programul "Rabla" (includeastfel reducerea de 2.700 de euro), în condiţiile în care pesite-ul oficial al mărcii acelaşi model costă 9.550 deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO