Auto

Consiliul Concurenţei autorizează tranzacţia prin care elveţienii de la Swiss Automotive preiau pachetul majoritar al distribuitorului de piese auto Augsburg, fondat în urmă cu 25 de ani de antreprenorul Marius Constantinoiu

Consiliul Concurenţei autorizează tranzacţia prin care...

Autor: Cristina Bellu

21.01.2022, 13:01 248

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Autonet Group Holding (AGH), parte a grupului elveţian Swiss Automotive Group, a preluat anul trecut, în octombrie, pachetul majoritar de acţiuni al distribuitorul de piese auto Augsburg International (AL), controlat de antreprenorii Marius Constantinoiu şi Gina Iordache.

“În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

În urma tranzacţiei, Autonet Group Holding (AGH) va avea o participaţie de 51% din Augsburg International (AL), în timp ce actualii acţionari ai AI vor deţine 49% din acţiuni.

Furnizorul Augsburg International Impex, fondat în urmă cu 25 de ani de către antreprenorul Marius Constantinoiu, a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 566,8 mil. lei (117,6 mil. euro), un profit net de peste 7,8 mil. lei (1,6 mil. euro), având un număr mediu de 473 de angajaţi, conform celor mai recente date raportate la Ministerul Finanţelor.

Compania se ocupă de importul şi distribuţia en-gros a pieselor de schimb, mecanică şi caroserie, echipamente de service, servicii de managementul flotei, pentru autoturisme şi vehicule comerciale. AI deţine un depozit central de peste 20.000 mp şi 36 de depozite regionale. Sediul central al companiei este în Bucureşti.

Autonet Group Holding (AGH) este unul dintre cei mai importanţi jucători din segmentul aftermarket auto din Europa Centrală şi de Est, fiind prezent în 5 ţări (România, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Serbia) şi este compus din 14 companii. AGH este prezent pe piaţă locală prin companiile Autonet Import şi Lubexpert România. AGH face parte din grupul elveţian Swiss Automotive Group (SAG).

Compania Autonet Import a fost fondată în anul 1996, în plin avânt antreprenorial pe piaţa locală, de oamenii de afaceri Zoltan Kondor şi Mihaly Lieb din Satu Mare. În urmă cu şase ani, 51% din capitalul companiei Autonet Import a fost preluat de elveţienii de la Swiss Automotive Group, într-o tranzacţie de câteva zeci de milioane de euro, potrivit datelor de la acel moment. Mihaly Lieb şi Zoltan Kondor sunt unii dintre cei mai discreţi antreprenori locali, astfel că există puţine informaţii despre ei. Compania Autonet Import a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 1,346 mld. lei (279,3 mil. euro), un profit net de 33 mil. lei (6,8 mil. euro), având un număr mediu de 1.150 de angajaţi, conform datelor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO