Auto

Comerţul cu maşini scade dar cresc vânzările de piese de schimb

Autor: Emil Popescu - Mediafax

08.03.2012, 10:56 226

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut în ianuarie faţǎ de luna precedentă ca serie brută cu 19,9% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia a fost determinată de scăderile înregistrate la comerţul cu autovehicule (-30,5%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-26,5%) şi activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-16,7%). Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut cu 3,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2012, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 2,6%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna ianuarie 2012 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o scădere cu 14%, provenită de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-16,6%), de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-12,6%) , de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-11,1%), de la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-7,9%). Creşteri s-au înregistrat la activitǎţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor 0,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna ianuarie 2012 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o scădere cu 8,5%.

Faţă de ianuarie 2010 volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat pe total o scădere cu 0,4%, datorată scăderilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-33,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-3,5%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+10,3%). Comerţul cu autovehicule a rǎmas la aceeaşi valoare.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat pe total o creştere cu 4%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna ianuarie 2012 a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,5% mai micǎ comparativ cu luna ianuarie 2011, provenită de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-12,2%), de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-10,3%) şi de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,1%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+17,2%) şi la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+8,5%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2012 a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,7% mai micǎ comparativ cu luna ianuarie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO