Auto

Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte: Criza din sectorul auto poate fi o oportunitate pentru stimularea cererii de maşini ”verzi” prin extinderea facilităţilor

Opinii

Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte:...

Autor: Roxana Rosu

10.09.2020, 11:23 102

Industria auto din întreaga lume a fost puternic afectată de restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, iar revenirea este lentă şi incertă din cauza neîncrederii care încă persistă, mai întâi cu privire la evoluţia pandemiei şi apoi la revigorarea economiei globale. Numeroase studii atestă faptul că, pentru perioada următoare, cea mai mare preocupare a companiilor din întreaga lume, inclusiv din România, este legată de scăderea cererii. Şi, cum industria auto reprezintă o componentă importantă a economiei româneşti, cu o contribuţie masivă la producţia naţională, la exporturi, dar şi pe piaţa muncii, ca angajator, stimularea cererii în domeniu devine esenţială în perioada următoare.

Din datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) rezultă că, în primele şapte luni ale acestui an, numărul de autoturisme noi înmatriculate în România a scăzut cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în cazul vehiculelor comerciale situaţia este similară. Deşi în ultimele două luni s-au înregistrat creşteri faţă de lunile anterioare, acestea nu au acoperit scăderile din perioada de blocaj.

Pe partea de producţie, în primele şase luni ale acestui an, numărul de autoturisme fabricate în România a scăzut cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Această statistică ia în calcul doar cei doi mari producători locali, Dacia şi Ford, însă sectorul de profil cuprinde şi toţi fabricanţii de componente auto cu fabrici în toată ţara, afectaţi şi ei de încetinirea activităţii în domeniu şi de perspectivele incerte.

Consumatorii amână cumpărarea unei maşini noi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO