Auto

Cine isi cumpara masini mai scumpe decat casa in care locuieste?

Cine isi cumpara masini mai scumpe decat casa in care stau?
30.03.2010, 00:00 445

Automobile marca Rolls Royce, Ferrari, Lamborghini, Porsche saualte masini in valoare de peste 100.000 de euro, parcate in fataunor blocuri, nu reprezinta o imagine neobisnuita, in conditiile incare impozitul pentru acestea nu depaseste cateva sute de lei, iarin momentul inmatricularii se plateste o taxa de cel mult 10.000 deeuro.
Daca in medie clientii BMW au trei masini in garaj, clientiiRolls-Royce au o intreaga "flota", potrivit oficialilor BMW AG,care include cel putin o alta limuzina si un SUV. "In ceea cepriveste clientii Rolls-Royce, acestia au in medie opt-noua masini.Aproape toti clientii au in afara de Rolls-Royce si un SUV, unautomobil sport si o alta limuzina", a spus Frank Tiemann, directorde comunicare al Rolls-Royce pentru Europa si OrientulMijlociu.
Astfel, valoarea flotei unui client de Rolls Royce poate sadepaseasca suma de 3 milioane de euro, suma din care numai limuzinapoate valora 650.000 de euro. La peste 2 milioane de euro ajungspre exemplu in general casele din zona centrala a Bucurestiului,sau vilele de lux din cartierele rezidentiale.
"Inainte de venirea crizei economice, oricat de scumpa ar fi fostmasina, nu cred sa fi fost cineva care sa locuiasca intr-o casa maiieftina decat masina din parcare. Pentru ca, pur si simplu, caseleerau exagerat de scumpe. Oricat 80.000 de euro ai fi cheltuit pe unSUV, garsoniera ta oricum era cotata la 100.000 euro deci casa eramai scumpa. Acum insa, aceeasi garsoniera costa 60.000 de euro, iarSUV-ul are toate sansele sa valoreze cam tot atat, sau chiar, cevamai mult. Daca cumva exista un client care sta la bloc si are maimulte masini, de exemplu un SUV si o limuzina, in familie, atuncida, este cu siguranta ca masinile valoreaza mai mult decat casa",spune Tudor Bratu, redactor-sef al revistei ProMotor.
Spre exemplu, in cazul unui Ferrari F430, pretul de pornire este deaproximativ 180.000 de euro. De aceasta suma se poate achizitionaun apartament cu trei sau patru camere in centru. In cazul unui SUVPorsche Cayenne, de pretul acestuia, de aproximativ 100.000 de eurose poate cumpara un apartament cu doua sau trei camere intr-uncartier precum Militari sau Salajan.
Pe masura ce clientii au mai multe automobile in garaj, sansele cavaloarea flotei sa o depaseasca pe cea a casei crescexponential.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO