Auto

Cele mai circulate rute aeriene din lume, ce asigură 22% din traficul aerian mondial. Vezi AICI

Cele mai circulate rute aeriene din lume, ce asigură 22%...

Autor: Mirabela Tiron

05.05.2013, 09:02 1792

Ruta aeriană Jeju (o insulă din Coreea de Sud)- Seul este cea mai circulată linie din lume, potrivit unui studiu prezentat de Les Echos din datele Amadeus. În insula Jeju, alături de oraşul Inchon, sunt cele mai mari centre siderurgice din Coreea de Sud, traficul aerian fiind cel mai probabil stimulat de deplasările de business.

300 de rute aeriene concentrează 22% din traficul aerian mondial, fiecare din aceste linii având peste un milion de pasageri anual, arată aceeaşi sursă.

Şapte din cele mai frecventate zece rute aeriene la nivel mondial, ce totalizează  68 de milioane de pasageri, sunt în Asia (intra-asiatice) şi nu în Europa sau SUA.

Pe cea mai solicitată rută din lume, Jeju –Seul, circulă 10,15 milioane de pasageri. Locul doi în acest top este ocupat de ruta  Tokyo-Sapporo (din Japonia), cu 8,2 milioane de pasageri anual.

Durata călătoriei pe linia Jeju -Seul (distanţă de circa 450 de kilometri) este de o oră, potrivit datelor de pe site-urile de rezervări bilete de avion. Zilnic, pe această rută zboară în jur de 200 de avioane.

Pe de altă parte, cele mai circulate trei linii non-asiatice sunt Sao-Paolo –Rio, Melbourne –Sydney şi Le Cap- Johannesburg.
Rutele pe care se deplasează peste un milion de pasageri anual contribuie cu 40% în traficul aerian din Asia, faţă de 14% în Europa şi SUA, în care cele mai  multe rute înregistrează mai puţin de 100.000 de pasageri anual.

În ultimii ani concurenţa pe piaţa aeriană s-a intensificat. Companiile low-cost au contribuit la creşterea traficului aerian. Acestea generează 38% din traficul aerian european, faţă de 30% în SUA şi 18,6% în Asia. Pe piaţa asiatică, 25% din traficul aerian este generat de unul sau doi transportatori, faţă de 15% din numărul de pasageri asigurat de o singură companie în Europa, potrivit Les Echos.

Studiul citat de publicaţia Les Echos mai arată că aeroporturile din Dubai, Doha şi Abu Dhabi contribuie cu 15% în numărul de pasageri înregistrat între Europa şi Asia. Traficul între aceste două continente creşte anual cu 7%, arată aceeaşi sursă. În ultimii ani au intrat şi pe piaţa românească companii aeriene din Orientul Mijlociu. Este vorba de Qatar Airways şi de fly Dubai.

Date legate de cele mai aglomerate rute aeriene din România nu există, însă pe piaţa locală companiile aeriene prezente transportă circa 10 milioane de pasageri anual. Cei mai mari jucători low-cost sunt Wizz Air, cu 2,7 milioane de pasageri şi Blue Air, cu 1,5 milioane de pasageri. Pe această piaţă operează companiile aeriene tradiţionale Tarom, British Airways, Air France-KLM, Lufthansa şi altele.

Deşi nu este cunoscut cu exactitate traficul pe fiecare rută aeriană, cei mai mulţi români circulă pe rutele spre Spania şi Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO