Auto

Cel mai prost februarie din ultimii 8 ani pentru piaţa auto: Doar 850.000 de vehicule s-au vândut în Europa

Cel mai prost februarie din ultimii 8 ani pentru piaţa...

Autor: Alex Ciutacu

17.03.2021, 12:41 201

Industria auto europeană a înregistrat cea mai slabă lună februarie din ultimii opt ani, în contextul în care cea mai mare parte a regiunii rămâne afectată de restricţiile impuse de autorităţi pentru a lupta cu pandemia de Covid-19, potrivit Bloomberg.

Înmatriculările noi au scăzut cu o cincime şi au ajuns la circa 850.000 de unităţi, cel mai scăzut nivel din 2013, conform Asociaţiei Producătorilor de Automobile din Europa.

Spania a condus declinul în pieţele mari, cu o scădere de 38%, în timp ce în Marea Britanie vânzările au scăzut cu 36%.

Europa se chinuie să meargă înainte cu campania de vaccinare, ceea ce hrăneşte optimismul producătrilor auto. Cu toate acestea, aşteptările lor sunt puse sub semnul întrebării în contextul în care majoritatea showroom-urilor sunt închise, campania de vaccinare merge încet, iar pagubele economice generate de Covid-19 sunt ridicate, a punctat Michael Dean, analist în cadrul Bloomberg Intelligence.

„Aşteptările producătorilor auto din Europa ar putea primi o lovitură în primul trimestru”, a notat Dean, care a subliniat că cel mai mare risc este în dreptul gigantului Renault – din cauza expunerii ridicate pe regiune.

China este cea mai importantă piaţă pentru Volkswagen şi Daimler, iar vânzările de acolo au continuat să îşi revină luna trecută, ajungând în mare parte în linie cu rezultatele din 2019, când criza actuală nu lovise încă în societate şi economie.

Printre cei mai mari producători de pe continent scăderile înregistrate în februarie au fost de 29% pentru Renault, 22% pentru Stellantis şi 19% pentru Volkswagen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO