Auto

Ce riscaţi dacă nu aveţi montate cauciucurile de iarnă de 1 noiembrie

Ce riscaţi dacă nu aveţi montate cauciucurile de...

Autor: Claudiu Ilioiu, Ştefan Stan

01.11.2013, 18:33 20465

Schimbările bruşte de temperatură din ultima perioadă generează şi anul acesta neclarităţi în rândul şoferilor cu privire la obligativitatea echipării anvelopelor de iarnă.

► Ce procent din daună acoperă asigurarea CASCO în caz de accident pe zăpadă, fără anvelope de iarnă

Versiunea actuală a Codului Rutier nu prevede un interval obligatoriu de echipare a maşinilor cu anvelope de iarnă, însă stipulează clar că în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă.

Conform Brigadei Rutiere a Capitalei, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

“Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică” a declarat pentru ZF Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră.

“Spre exemplu, daca pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă,  Poliţia Rutieră nu are cum să te amendeze legal că nu ai cauciucuri de iarnă pe maşină”, a mai precizat oficialul de la  Brigada Rutieră.

În cazul în care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau că acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege („conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa” – Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier), şoferii riscă până la 1.600 de lei amendă (20 de puncte de amendă, fiecare punct costând şoferii 80 de lei).

Companiile de asigurări susţin că, în caz de accident, plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate chiar dacă nu au încă anvelope de iarnă.

“Allianz despăgubeşte şi maşinile asigurate care nu au încă anvelope de iarnă, pentru ca sunt tot felul de şoferi, mai ales cei care lucrează în transport de marfă, care nu erau pregătiţi din septembrie pentru zăpadă. Nici nu se pune problema să nu asigurăm. Anul trecut au fost cazuri când am despăgubit chiar şi în decembrie şoferi care nu aveau cauciucuri de iarnă”, a spus Marius Onorfei, PR Manager la Allianz, contactat de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO