Auto

Ce rezultate are Dacia Duster după 10 ani: producţie de aproape 2 milioane de maşini şi 27 de miliarde de euro

Ce rezultate are Dacia Duster după 10 ani: producţie de...

Autor: Bogdan Alecu

03.03.2020, 00:07 2915

Dacia Duster a pus bazele unui nou segment al pieţei auto europene şi mondiale în data de 2 martie 2010, iar în ultimul deceniu în ciuda celor peste 20 de concurenţi, s-a menţinut în top trei cele mai bine vândute SUV-uri mici.

Privit iniţial drept un model de nişă, Duster a ajuns rapid de la un sfert din producţia uzinei de la Mioveni în 2010, la trei sferturi anul trecut. Mai mult, este singurul model Dacia produs exclusiv în România, nu şi la Tanger în Maroc, cum se întâmplă cu Logan, Logan MCV şi Sandero.

La acea vreme, în 2010, Dacia venea cu un SUV care pornea de la 10.500 de euro cu TVA şi care pentru 17.600 de euro venea în versiunea de top cu toate dotările opţionale incluse, cu tracţiune integrală de origine Nissan, motor diesel de la Renault, dar cu un preţ tipic pentru Dacia.

„Instalat încă din primul an de comercializare pe podiumul modelelor cele mai vândute din România, Duster s-a impus drept liderul de necontestat al segmentului SUV. Ajuns la a doua generaţie, Duster este o valoare sigură a mărcii noastre, răspunzând nevoilor unei clientele informate şi tot mai exigente“, a spus Hakim Boutehra, directorul general al Renault Commercial Roumanie ?i director general al clusterului pentru Europa de Sud-Est în cadrul Renault, pentru România, Bulgaria ?i Republica Moldova.

Din 2010 şi până în prezent, Dacia a produs în România aproximativ 1,8 milioane de unităţi cu o valoare de piaţă cumulată de 27 de miliarde de euro, luând în calcul un preţ mediu de 15.000 de euro cu TVA, potrivit calculelor ZF.

Mai mult, datorită SUV-ului şi preţului său mediu aproape dublu faţă de cel al unui Logan, Automobile Dacia a reuşit în 2013 să realizeze o cifră de afaceri mai mare decât cea a OMV-Petrom SA, devenind începând cu acel an cea mai mare companie după cifra de afaceri. Acela era deja cel de-al treilea an de producţie pentru SUV care reprezenta 36% din producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO