Auto

Ce procent din daună acoperă asigurarea CASCO în caz de accident pe zăpadă, fără anvelope de iarnă

Ce procent din daună acoperă asigurarea CASCO în caz...

Autor: Ştefan Stan, Claudiu Ilioiu

02.10.2013, 13:03 6611

Codul Rutier aflat în vigoare nu prevede un interval obligatoriu de echipare a maşinilor cu anvelope de iarnă, însă stipulează clar că în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, indiferent de perioadă.

În eventualitatea unui accident, există două tipuri de asigurări auto pentru despăgubiri, cele obligatorii (RCA) şi cele facultative (CASCO).

În cazul RCA, companiile de asigurări despăgubesc integral daunele, chiar şi atunci când evenimentul a avut loc pe un drum acoperit cu zăpadă, iar şoferul vinovat nu avea montate cauciucurile de iarnă. În schimb, pentru poliţa CASCO, fiind vorba despre o asigurarea facultativă, unii asiguratori, printre care şi Generali România, au introdus o condiţie în contractul de asigurare:

„Se aplică o franciză procentuală de 30% din cuantumul daunelor survenite în perioada 01 noiembrie - 28/29 februarie, dacă autovehiculul asigurat era condus pe drumuri publice, acoperite cu zăpadă , gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă”, a declarat pentru ZF Cătălin Suru, Director Adjunct Asigurări Generale – retail şi IMM de la Generali România.

Prin urmare, compania de asigurări îi despagubeşte pe cei cu poliţe CASCO pentru 70% din daună, dacă în perioada 01 noiembrie - 28/29 februarie asiguratul nu respectă impunerea legislativă de a utiliza anvelopele de iarnă.

În cazul în care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau că acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege („conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa” – Art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier), şoferii riscă până la 1.600 de lei amendă (20 de puncte de amendă, fiecare punct costând şoferii 80 de lei).

“Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică” a spus Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO