Auto

Ce aduc giganţii Daimler, BMW, Volkswagen şi Bosch în cursa maşinilor autonome. Surpriza pe care o pregătesc pentru navetişti

Ce aduc giganţii Daimler, BMW, Volkswagen şi Bosch în...

Autor: Alex Ciutacu

06.01.2019, 14:45 774

În urmă cu patru ani, compania Daimler a uimit piaţa când a prezentat în Las Vegas un vehicul autonom de lux care promitea să acomodeze rapid clienţii cu lumea vehiculelor autonome.

Anul acesta, compania din spatele Mercedes-Benz a adus la expoziţia anuală Consumer Electronics Show un model de vehicul autonom proiectat în special pentru navetişti şi care ar putea oferi o privire spre un viitor fezabil al pieţei de taxi.

Trecerea de la conceptele de lux către vehiculele pătrăţoase cu capacitate mare de pasageri arată o schimbare în cursa către maşinile autonome.

În timp ce vehiculele autonome ar putea să nu ajungă pe şosele în următorii ani, serviciile de navetă, care circulă doar pe un anumit traseu prestabilit încep să prezinte o soluţie fezabilă, cel puţin pentru următorii câţiva ani.

„Aceste vehicule au o complexitate tehnică moderată şi se conduc la viteze reduse, ceea ce le face mai uşor de produs decât maşinile convenţionale”, spune Wolfgang Bernhart, partener în cadrul firmei de consultanţă Roland Berger. „Potenţialul pentru vehicule specializate şi pentru maşinile autonome ca şi întreg este semnificativ”.

Vânzările acestor dube pentru navetă sunt estimate la circa 1 milion de vehicule până în 2020, cifră ce ar putea evolua spre 2,5 mlioane de vehicule până în 2025, estimează consultantul.

Daimler a lansat în cadrul show-ului ultima variantă a concepului Vision Urbanetic, un vehicul ce poate transporta până la 12 persoane.

Bosch a lansat o dubiţă proiectată pentru patru persoane, din interiorul căreia pasagerii pot face rezervări la restaurante, hoteluri, sau pot cere sfaturi de călătorie.

În acelaşi timp, Volkswagen a prezentat cea mai recentă versiune a modelului Sedric, conceput atât pentru a deveni un mini-autobuz de şcoală, cât şi pentru a fi un taxi autonom pentru patru persoane. Acestea vor ajunge pe şosele în jurul anului 2025.

May Mobility, startup-ul în spatele căruia stă producătorul BMW AG, a pus deja pe şosele vehicule electrice autonome cu şase locuri. Acestea operează în buclă pe drumurile din Detroit, dar încă au o persoană în fiecare maşină care supraveghează activitatea vehiculului.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO