Auto

Ce a fost şi ce a ajuns: Uber îşi vinde o parte din acţiuni către japonezi, la un discount de 30%

Ce a fost şi ce a ajuns: Uber îşi vinde o parte din...

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.11.2017, 18:51 1111

Gigantul american Uber Technologies vinde o parte din acţiuni la un discount de 30% către japonezii de la SoftBank şi către un grup de investitori. Această tranzacţie ar putea fi una dintre cele mai mari achiziţii de acţiuni dintr-o companie privată, potrivit Bloomberg.

SoftBank şi partenerii săi, inclusiv firmele de investiţii Dragoneer Investment Group şi General Atlantic, oferă să investească  mai mult de 6 miliarde de dolari pentru o parte din acţiunile Uber, care ar aduce compania la o valoare de 48 de miliarde de dolari, cu aproximativ 30% mai mică decât valoarea pe care a obţinut-o în cea mai recentă strângere de fonduri, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Blocarea investiţiei din Japonia a reprezentat o prioritate pentru directorul executiv al Uber, Dara Khosrowshahi, care vede în această tranzacţie posibilitatea de a li se alătura un aliat puternic. Uber a avut un an dificil, având în vedere că Travis Kalanick, co-fondatorul şi fostul CEO-ul Uber, a demisionat sub presiune, iar compania a recunoscut că a ascuns un atac cibernetic prin care au fost expuse datele personale a 57 de milioane de clienţi şi şoferi.

”Aşteptările SoftBank că va reuşi să convingă acţionarii să se despartă de acţiunile lor pentru o sumă de 50 de miliarde de dolari vine ca o ştire negativă în piaţă”, a spus Kirk Boodry, analist la New Street Research.

Dacă tranzacţia va avea succes, grupul  condus de SoftBank va deţine 14% din acţiunile Uber. Achiziţionarea, împreună cu o investiţie directă de 1 miliard de dolari în companie, face ca grupul să fie unul dintre cei mai mari acţionari ai Uber.

Oferta licitată va începe marţi, au spus oameni care nu şi-au dat numele pentru a nu fi identificaţi.  În  timp ce o parte din investitorii Uber au convenit să vândă acţiuni, acest proces ar putea dura 20 de zile lucrătoare, potrivit surselor citate.

Un purtător de cuvânt al Uber a refuzat să comenteze acest fapt.

SoftBank se uită la acţiunile Uber chiar dacă nu a avut un an prea bun: pe lângă hack-ul şi demisia fostului CEO, compania a pierdut teren în faţa concurentului american şi se confruntă cu un proces mare cu  Waymo, Alphabet Inc.

SoftBank,condusă de miliardarul japonez Masayoshi Son, a adunat în acest an 93 de miliarde de dolari, cel mai mare fond de investiţii  tehnologice. El vrea să intensifice investiţiile şi în zona comerţului electronic, robotică, semiconductori şi sateliţi. SoftBank deţine deja acţiuni din compania chinezească Didi Chuxing, Ola din India şi în Asia de Sud-Est, trei dintre cele ma mari companii din lume după Uber.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO