Auto

Atenţie, şoferi: Cele mai noi modificări care vor schimba Codul rutier radical. Urmează un val de amenzi usturătoare pentru o serie de şoferi

Atenţie, şoferi: Cele mai noi modificări care vor...

Autor: Alexandru Nanu

28.01.2022, 21:30 7237

Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modifică o serie de prevederi din legislaţia rutieră pentru o circulaţie mai sigură şi reducerea numărului de accidente.

Modificările au ca scop creşterea sancţiunilor actuale pentru anumite încălcări ale legii cât şi introducerea unor noi sancţiuni în Codul rutier.

Astfel, prezenta ordonanţă defineşte comportamentul agresiv în conducere pe drumurile publice şi impune amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

În plus se înăspresc pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă legate de circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă care se va pedepsi cu o amendă cuprinsă între 1.305 de lei şi 2.900 lei. De asemenea, se va reţine permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă şoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă.

De asemenea, se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depăşiri ilegale şi nu acordă prioritate, şi de la 90 de zile la 120 de zile pedeapsa pentru şoferii cate nu respectă regulile impuse la trecerea peste calea ferată.

Ordonanţa de urgenţă impune şi un nou prag de viteză. Este vorba despre depăşirea vitezei maxime admise cu peste 70 kilometri la oră care se pedepseşte cu reţinerea permisului de conducere pentru 120 de zile. Totodată apare o nouă contravenţie pentru şoferii care circulă cu maşini cu luneta şi farurile murdare.

Ordonanţa va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar dispoziţiile privind contravenţiile intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO