Auto

ASF a aprobat procedura de gestionare a asiguraţilor RCA cu risc ridicat

ASF a aprobat procedura de gestionare a asiguraţilor RCA...

Autor: Roxana Rosu

04.08.2017, 11:43 145

ASF  a aprobat procedura privind gestionarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, potrivit legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Astfel, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea generală a BAAR în data de 26 iulie şi cuprinde următoarele activităţi care vor fi derulate de BAAR, potrivit legii: organizarea structurilor BAAR care au atribuţii în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat, modul de determinare şi publicare al factorului ,,N”, modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asiguraţii cu risc ridicat, modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conţinând propunerea de tarif de primă RCA şi modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei şi alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA.

Detaliile privind principalele prevederi ale procedurii sunt:

1.       Modul de determinare al factorului N

BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziţie de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă, asigurându-se astfel coerenţă şi consistenţă între calculul tarifelor de referinţă şi cel privind factorul N. BAAR va utiliza două metode de calcul. Prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurator RCA şi pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referinţă, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode.

2.      Modul de determinare a primei de asigurare din oferta BAAR

BAAR va determina prima de asigurare pentru asiguraţii cu risc ridicat prin înmulţirea factorului N cu tariful de referinţă, la care se aplică sistemul bonus-malus.

3.    Modalitatea de alocare a clienţilor cu risc ridicat către asigurătorii RCA

BAAR va realiza procesul de alocare a clienţilor cu risc ridicat în funcţie de cotele de piaţă ale asigurătorilor din anul anterior. Alocarea se realizează prin utilizarea unui algoritm de alocare specific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO